Trump tegen Kim Jong-un: "De mijne is groter dan de jouwe en hij werkt wél"

Donald Trump heeft op Twitter gereageerd op de nieuwjaarspeech van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die had gezegd dat hij een knop klaar heeft staan om nucleaire wapens mee af te vuren in zijn bureau. "Ik heb ook zo'n knop en die van mij is veel groter en veroorzaakt veel meer schade, bovendien werkt mijn knop wel!" tweette Trump.

De tweet van Trump werd meteen scherp veroordeeld door de Democraten en buitenlands beleidsdeskundigen in Washington.

Democratisch congreslid Jim Himes van Connecticut zei dat de tweet "Freudiaans" was en de impuls van Trump laat zien "om te tonen dat hij denkt dat hij groter en sterker is dan eender wie".

Himes voegde daar aan toe dat een meer ontnuchterend gevolg van Trump's hyperbolische retoriek is dat "het nu echt niet meer uitmaakt wat de president van de Verenigde Staten zegt omdat alles wat uit zijn mond komt zo bizar, vreemd, onwaar en infantiel is".

Kind van 10

Eliot Cohen, een voormalige topambtenaar in de regering van George W Bush en een criticus van Trump, zei dat de uitspraak van de president deed denken aan hoe een "een 10-jarige" zou reageren.

"Maar een 10-jarige met kernwapens tot zijn beschikking", zei Cohen. "Hoe verantwoordelijke mensen dit soort gevaarlijke uitspraken nog kunnen weglachen, gaat mij te boven."

Richard Haass, de voorzitter van de Council on Foreign Relations, een denktank in Washington, merkte op dat Trump in de afgelopen 24 uur "gedreigd heeft om 1) de hulp te verminderen aan het met kernbommen bewapende, door terroristen beladen Pakistan; 2) de hulp aan de Palestijnen op te schorten en 3) pochte dat zijn nucleaire knop groter is dan die van Kim Jong-un. Dit is onze opperbevelhebber. Denk daar eens over na."

"Geen dreiging, maar een feit"

Trump refereerde met zijn tweet aan de nieuwjaarsspeech van Kim waarin de leider van het communistische land stelde onverminderd door te gaan met zijn kernprogramma. De Noord-Koreaanse leider maakte begin december bekend dat het nucleaire programma van het land voltooid is, nadat het land op 28 november een intercontinentale raket afvuurde die naar eigen zeggen de gehele VS kan bereiken.

"De gehele Verenigde Staten liggen binnen bereik van onze nucleaire wapens en de knop staat klaar op mijn bureau. Dat is geen dreiging, maar een feit", zei Kim op nieuwjaarsdag. De Noord-Koreaanse leider benadrukte wel de wapens alleen in te zullen zetten als de veiligheid van zijn land in het geding komt.

Kim maakte maandag overigens bekend dat hij overweegt om in februari een delegatie naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea te sturen. Als het aan Zuid-Korea ligt gaan hoogwaardigheidsbekleders van beide landen op dinsdag 9 januari in gesprek om daarvoor te zorgen.

Lees meer