'Sorry Voor Alles'-bedenker kwetst BV in het diepst van haar ziel

Kamiel De Bruyne, de bedenker van het Eén-programma 'Sorry Voor Alles', ligt onder vuur. In een video op YouTube stak hij de draak met zangeres Kim Kay, die kanker en een daaropvolgende morfineverslaving overwon. "Het is niet okay met Kim Kay", grapte hij. Terwijl de zangeres eigenlijk al een tijdje van haar verslaving af is. 

Sorry Voor Alles-bedenker Kamiel De Bruyne zal zelf "sorry" mogen zeggen tegen Kim Kay. De zangeres, die vooral bekend werd door haar monsterhit Li La Li uit 1998, was het onderwerp van zijn laatste video op YouTube. Maar die kwetsende video viel niet in goede aarde bij Kim zelf en werd ondertussen offline gehaald.

"Het is niet okay met Kim Kay"

Kamiel De Bruyne mocht als bedenker van Sorry Voor Alles onlangs nog een Emmy-award in ontvangst nemen, maar naast zijn werk bij het Eén-programma heeft de 25-jarige televisiemaker ook een YouTubekanaal. Daar post hij geregeld ludiek bedoelde video's. Maar deze keer ging hij toch zwaar over de schreef.

In zijn video, die ondertussen offline werd gehaald, stak hij de draak met de 39-jarige zangeres Kim Kay. "Ze nam een beetje morfine. En nog een beetje. En nog een beetje. Enfin, ze werd verslaafd." In de video gebruikt hij beelden uit de Koppen-reportage van de zangeres en grapt hij over haar verslaving. Hij besluit zijn 'grappige' video met de woorden: "Het is niet okay met Kim Kay."

Morfineverslaving

Kim Van Hee, zoals Kim Kay in het dagelijkse leven heet, heeft er een moeilijke periode opzitten. In 2004 werd ze getroffen door baarmoederhalskanker. Ze overwon de kanker, maar hield een pijnprobleem over aan de ziekte. Daardoor werd haar in het ziekenhuis morfine toegediend. Dit was maar voor een korte periode.

Maar de pijn bleef. Dus vroeg ze nadien morfine aan haar man, die als anesthesist werkte. Aanvankelijk schreef die haar de gevraagde dosissen voor, maar toen ze steeds meer nodig had, weigerde hij. Toen begon Kim van dokter naar dokter te gaan om toch maar aan voorschriften te geraken. Uiteindelijk werd ze halfdood opgenomen in het Universitair Ziekenhuis van Gent. In 2010 deed ze vanuit haar ziekenhuisbed haar verhaal in een reportage van Koppen. "Zonder zware ingrepen, had ik dood geweest", sprak ze toen.

"Hij moest eens weten hoe het echt met me gaat"

Het Nieuwsblad vroeg een reactie aan Kim Kay over de video. “Ik ben niet bitter", reageert ze. "Maar mocht die man weten hoe het écht met me gaat, dan zou hij daar geen grappen over maken. Mijn leven is zwaar, uitzichtloos zelfs. Het gevolg van onomkeerbare complicaties van mijn ziekte en verslaving."

Ook het feit dat De Bruyne zich niet beter informeerde over haar huidige situatie, ligt haar zwaar. In de video zegt hij namelijk dat Kim nog steeds vecht tegen haar verslaving. Terwijl de zangeres al een tijdje afgekickt is.

Video offline

Toen Het Nieuwsblad de VRT contacteerde voor een reactie werd de video niet veel later offline gehaald. Daarna volgde ook een statement van Kamiel De Bruyne zelf. "Ik gebruik mijn persoonlijke YouTube-kanaal om te experimenteren met video’s, dit was er een voorbeeld van. Zodra ik hoorde dat Kim hier aanstoot aan nam, heb ik de video meteen offline gehaald. Het was absoluut niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen."

De VRT schaart zich achter De Bruyne. “We gaan niet in op de inhoud, omdat het al offline is", laten ze weten aan Het Nieuwsblad. Namens VRT en Eén sluiten we ons aan bij de reactie van Kamiel. Hij heeft snel en correct gereageerd, dus voor ons is de zaak afgesloten."

Lees meer