Honderden Afrikaanse migranten bestormen grenshek in Marokko om Spanje te bereiken

Meer dan tweehonderd Afrikaanse migranten hebben twee hoge hekken bestormd bij de Spaanse enclave Melilla, die omgeven wordt door Marokko. Enkele migranten en een politieagent raakten gewond.

In Melilla, een Spaanse stad omringd door Marokko en de Middellandse Zee, hebben honderden mensen geprobeerd om over een hek te kruipen en zo op Europees grondgebied terecht te komen. Dat schrijven de kranten van De Persgroep. Ze gebruiken haken en schoenen met puntige zolen om over de hekken te klimmen.

Tijdens een gevecht met een migrant raakte een politieagent gewond door zo’n haak. Ook moesten vier Afrikaanse migranten naar het ziekenhuis afgevoerd worden met lichte verwondingen.

Volgens Spaanse media is een deel van de migranten er effectief in geslaagd om Melilla te bereiken. Ze zijn naar detentiecentra gebracht. Op amateurbeelden is te zien hoe tientallen mensen door de straten van de stad lopen.

22.900 asielzoekers in 2017

De grens tussen Marokkaans en Spaans grondgebied bestaat uit twee hoge hekken van zes meter met stalen kabels ertussen. Naast de Spaanse enclave Ceuta is Melilla de enige landgrens tussen Spanje en Marokko. Duizenden migranten hebben de jongste jaren al geprobeerd om Europa te bereiken via één van de twee steden. Sommigen verstopten zich in voertuigen, anderen staken de grens al zwemmend over.

In 2017 probeerde een recordaantal immigranten Europa te bereiken via Spanje. De Spanjaarden kregen 22.900 asielzoekers uit Afrika over de vloer, het dubbele van 2016.

De beelden:

© epa

Lees meer