Het nieuwe seizoen van 'Salamander' is begonnen en we zitten direct met veel vragen

Op Eén begon zondagavond het tweede seizoen van de topreeks 'Salamander'. De eerste aflevering krijgt veel positieve commentaren, maar vijf jaar na het vorige seizoen was het voor sommige kijkers toch even wennen. Wij helpen je met de meest gestelde vragen.

Het eerste seizoen van Salamander werd in 2013 uitgezonden op Eén en scoorde in binnen- en buitenland. In de laatste aflevering werd de geheime organisatie Salamander opgedoekt en dus leek een nieuw seizoen onwaarschijnlijk.

Vijf jaar later is Salamander dan toch terug. De schrijvers van de reeks kozen voor een nieuwe verhaallijn en volgens Eén is het dan ook niet per se nodig om het eerste seizoen te zien. Wil je toch nog eens snel weten wat er toen allemaal gebeurde dan kan hier terecht.

Hoeveel jaar later speelt seizoen 2 zich af?

Het nieuwe seizoen begint met een flashback in Afrika en meer dan twintig minuten lang krijgen we niemand te zien die we kennen uit het eerste seizoen.

Maar dan maakt de reeks een sprong van vijf jaar en zien we eindelijk hoofdinspecteur Paul Gerardi (Filip Peeters). Hoeveel jaar na seizoen 1 dat is, wordt nooit exact gezegd.

Als we logisch nadenken kunnen we wel concluderen dat het nieuwe seizoen zich minder dan vijf jaar na het eerste seizoen afspeelt. In de flashback zien we namelijk dat het kasteel bewoond is door piloot Bernard Mercier, terwijl Gil Wolfs (Vic De Wachter) daar woonde in het eerste seizoen.

Zijn dochter Patricia Wolfs (Tine Reymer) is er na zijn dood blijven wonen en begon een relatie met Paul Gerardi, die ook zijn vrouw (An Miller) verloren was. Gerardi is dan samen met zijn dochter Sofie (Violet Braeckman) in het kasteel komen wonen.

Waar ligt Kitangi?

Het Afrikaanse land Kitangi lijkt een belangrijke rol te zullen spelen in dit seizoen van Salamander. Dat land bestaat niet echt, maar is vermoedelijk gebaseerd op de zuidelijke Congolese provincie Katanga.

Die streek probeerde zich begin jaren 60 na de onafhankelijkheid van Congo af te scheiden, maar dat mislukte ondanks de steun van de Belgische overheid. Ook in Salamander wil Kitangi onafhankelijk worden. Voor de opnames in het fictieve land trokken de makers overigens niet naar Congo, maar naar Zuid-Afrika.

Hoe zit dat met die USB-stick?

Maar de vraag die op de meeste kijkers bezighoudt, is waarom het filmpje van de dubbele moord van presidentskandidaat Bombé op een ouderwetse USB-stick staat.

We horen in het begin van de aflevering de twee mannen tegen Mercier uitleggen dat ze nog niet willen dat de beelden nu uitlekken en het daarom nog niet op YouTube smijten. Maar er moeten toch echt wel andere manieren zijn om zo'n belangrijk beeldmateriaal van de ene kant van de wereld naar de andere kant te brengen.

Hopelijk is de afgelopen vijf jaar iemand op een beter idee gekomen, want blijkbaar is de USB-stick niet tot bij de vermoorde Léon Tchité geraakt.

Lees meer