'The Shape Of Water' en 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' zijn de favorieten voor de BAFTA's

De Globen Globes zijn zondagnacht uitgereikt, nu is het de beurt aan de nominaties voor de BAFTA's, de belangrijkste Britse filmprijzen. Al de awardshows betekenen eigenlijk maar één ding: de aftelling naar de ultieme filmprijzen, de Oscars, is ingezet.

In het lijstje genomineerden van de BAFTA's (British Academy of Film and Television Arts) komen dezelfde films naar boven dan bij de Golden Globes: vooral The Shape Of Water en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (vanaf woensdag bij ons in de zalen) doen het ook hier uitstekend. Blade Runner 2049 scoort hier ook stevig wat nominaties, maar dan vooral in de meer technische categorieën, inclusief een nominatie voor regie.

Geen Stephen Fry meer

Nog opvallend is dat na twaalf keer te hebben gepresenteerd deze keer Stephen Fry geen gastheer meer zal zijn. Hij geeft de fakkel door aan Joanna Lumley uit Absolutely Fabulous. De BAFTA's worden zondag 18 februari uitgereikt in Londen in de Royal Albert Hall.

The Shape Of Water

Net als bij de Golden Globes leidt The Shape Of Water het lijstje genomineerden. De film over een stomme schoonmaakster die op een dag een visachtig creatuur, het laatste in zijn soort, vindt waarvoor ze al snel empathie voelt, werd 12 keer genomineerd door de Britse Academy waaronder uiteraard ook prijzen voor Beste Film, Beste Regie (Guillermo Del Toro), Beste Actrice (Sally Hawkins) en Beste Scenario.

The Shape Of Water komt bij ons op 31 januari in de zalen.

 

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Maar alle ogen zijn dezer dagen gericht op Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. De film die met vier stuks de meeste Golden Globes mee huiswaarts nam (bij de televisie won Big Little Lies er zoveel), speelt vanaf woensdag ook in onze zalen.

In de film is Frances McDormand te zien als radeloze moeder die maanden nadat haar dochter verkracht en vermoord, een gedurfde tactiek hanteert om kritiek te uiten op de onderzoekers. Ze schildert drie billboards die weggebruikers naar haar stadje leiden met daarop een controversiële boodschap gericht aan William Willoughby, de sheriff van de stad.

Ook deze film is voor een BAFTA genomineerd in alle grote categorieën.In totaal is de film negen keer genomineerd, waaronder ook voor Beste Britse Film.

 

Lees meer