Nationale Loterij noemt België "de Far West van het online gokken"

Online gokken is nog nooit zo populair geweest als nu. Ook meer en meer jongeren vinden de weg naar goksites. Die bedrijven boeken nu miljardenwinsten. De regulering is dan ook op hun maat geschreven, zo vinden velen, waaronder ook de topman van de Nationale Loterij Jannie Haek. "De Kansspelcommissie speelt haar rol als controlerend orgaan niet", stelt hij. "De leeftijdsgrens, de zwarte lijst, ze zijn allemaal kinderlijk eenvoudig te omzeilen."

"Onze buurlanden kijken verbijsterd naar wat hier allemaal kan", zegt Hannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij, verontwaardigd in Knack. "Nederland, Frankrijk, Duitsland, overal is online gokken verboden of heel strikt gereglementeerd. Dat is niet alleen in Europa zo, zelfs in Las Vegas kun je niet zomaar online gokken. Maar in België kun je kiezen uit tientallen goksites."

"De deur voor lobbyisten staat wagenwijd open"

Online gokken is dan ook aan het boomen in ons land, maar het wordt tegelijkertijd ook steeds meer een probleem. De hogeschool UC Leuven-Limburg kwam eind vorig jaar nog tot de onrustwekkende constatatie dat er steeds meer gegokt wordt bij jongeren tussen 12 en 18 jaar. Meer dan de helft van de onderzochte jongeren gaf toe ooit al eens gegokt te hebben.

De lobbymachine doet zijn werk. Van zware regulatie is volgens Haek geen sprake. Ondertussen wacht de sector al jaren op uitvoeringsbesluiten van de 'nieuwe' Kansspelwet. Het gaat maar heel traag vooruit, mede omdat het geen snel te verteren materie is en er ook enorm veel partijen betrokken zijn. "Je kan best een grote vergadertafel voorzien", is Haek sceptisch. "Zowat de voltallige regering is er op de een of andere manier bij betrokken. Daarmee staat de deur wijd open voor lobbyisten."

Welkom heer Kermit de Kikker

Haek is hard voor de Kansspelcommissie, die volgens hem haar rol als regulator en controlerend orgaan niet vervult. Zij wijzen naar het ontbreken van die uitvoeringsbesluiten, maar, zo stelt Haek, "dat is de wereld op z'n kop". "Het gevolg is ernaar: België is de Far West van het online gokken."

Regels ingevoerd om gokverslavingen, en bijbehorende menselijke drama's, te voorkomen, zijn holle begrippen, meent de Nationale Loterij-topman: "Kijk naar de toegang tot online goksites. De leeftijdsgrens, de zwarte lijst, ze zijn allemaal kinderlijk eenvoudig te omzeilen."

Ze probeerden het zelf uit. Een minderjarige heeft, in het bijzijn van een gerechtsdeurwaarder, zich proberen registreren bij de Kansspelcommissie onder de naam 'Kermit de Kikker'. Absurd, maar de verwelkomingsmail die 'de heer Kikker' enkele seconden later binnenkreeg, was voor Haek niet onverwacht. "Nochtans is een effectieve controle perfect mogelijk", is hij duidelijk. "Wij slagen erin voor onze site, dus moet het andere operatoren ook lukken."

Lees meer