Even geen Deliveroo meer wegens stakingen? Koeriers gaan niet akkoord met nieuwe maatregelen directie

Heel wat Deliveroo-koeriers hebben het werk neergelegd. Ze pikken het niet dat ze vanaf 31 januari gedwongen worden om in het zelfstandigenstatuut te werken. Als de directie van de maaltijdbezorger niet ingaat op de eisen van de stakers, dreigen die nog meer koeriers te mobiliseren.

De meerderheid van de maaltijdbezorgers werkt tot nu toe bij Deliveroo als werknemer. Ze werden via de coöperatieve tussenschakel Smart per uur betaald en niet per rit. Die samenwerking met Smart wordt nu stopgezet en daardoor kunnen de koeriers vanaf 31 januari enkel nog in een zelfstandigenstatuut voor Deliveroo werken. Ze zullen per levering betaald worden. Als er geen opdrachten binnenkomen, verdienen ze dus niks. Alsof dat nog niet genoeg is, zullen ze 30 à 40 procent minder verdienen doordat ze zelf hun verzekeringen, de telefoonrekening van de bestellingen en fietsreparaties moeten betalen.

Overleg mislukt

Met zo’n regeling gaan heel wat koeriers natuurlijk niet akkoord. Maandag zaten koeriers, vakbonden en de directie van Deliveroo België samen voor overleg, maar het kwam niet tot een akkoord.

“De directie heeft verzekerd dat ze verder wilde praten”, zegt Martin Willems van de Franstalige christelijke bediendebond CNE in De Tijd. “Maar ze zeggt dat ze tijd nodig heeft. Ze heeft ons gevraagd om eventuele acties op te schorten, maar wil nog steeds dat alle koeriers tegen het eind van de maand zelfstandigen zijn.” De vakbonden en koeriers hopen zo snel mogelijk opnieuw te kunnen samenzitten met Deliveroo. “Het doel van onze actie is hen te doen inzien dat er geen koeriers meer zullen zijn op 1 februari indien ze niet op hun beslissing terugkomen”, zegt Martin Willems.

Zelfstandigenstatuut als rode lijn

“We gaan proberen om zoveel mogelijk koeriers te mobiliseren”, zegt de woordvoerder van de koeriers aan newsmonkey. “We wachten momenteel op een antwoord. De laatste keer werd er niet op onze eisen, die dezelfde blijven, ingegaan. Met de grote ontevredenheid en de staking van maandag, heeft Deliveroo ons nieuwe voorstellen gedaan, maar ook daar nemen we nog steeds geen vrede mee. We gaan door tot we krijgen wat we vragen: het werknemerscontract staat niet ter discussie. Wij zullen geen zelfstandigen worden. We willen de mogelijkheid krijgen om te kiezen tussen zelfstandig zijn of werknemer, om al dan niet via Smart een contract af te sluiten. Dat is voor ons de rode lijn.”

Deliveroo betreurt tegenacties

De directie van Deliveroo benadrukt in De Tijd dat de betogers “niet de meerderheid vertegenwoordigen van de koeriers” en dat het nieuwe statuut de koeriers “net méér flexibiliteit” biedt: “We zijn teleurgesteld dat de acties van maandagavond gericht waren op het verstoren van de dienst van plaatselijke restauranthouders en die van koeriers die niet naar buiten konden gaan en werken zoals ze wilden.”

De staking van maandagavond:

Lees meer