Gigantische modderstroom treft Californië: al zeker 13 doden

Na de bosbranden van vorige maand wordt Californië opnieuw getroffen door een natuurramp. Hevige regenval heeft een enorme modderstroom tot stand gebracht, en die had vrij spel op de heuvels waar alle vegetatie in rook is opgegaan. Al zeker 13 mensen zijn om het leven gekomen.

Het ergst getroffen is het dorp Montecito, waar zo'n 9.000 mensen wonen. Het ligt ten noordwesten van Los Angeles, en er wonen verschillende beroemdheden, zoals Oprah Winfrey en Ellen DeGeneres. Hier zouden al verschillende doden geteld zijn, alsook tientallen gewonden. Enkele mensen zijn echter nog vermist. Met helikopters zijn bewoners van de daken van hun huizen geplukt, want de straten liggen bezaaid met elektriciteitspalen en omgevallen bomen.

Midden in de nacht

De modderstroom is in het holst van de nacht ontstaan. Plaatsen waar bosbranden gewoed hebben zijn extra gevoelig, aangezien de verschroeide ondergrond geen water opneemt en erosie gemakkelijk optreedt. Auto's zijn meegesleurd door de modder en verschillende huizen hebben het begeven.

Er was wel gewaarschuwd voor gevaarlijke modderstromen, maar slechts 10 tot 15 procent van de bewoners zou op de vraag tot evacuatie ingegaan zijn. Rond 3 uur 's nachts gingen de hemelsluizen open en vielen er in enkele minuten tijd bakken regen uit de lucht.

Nog meer beelden:

© EPA

Veel bewoners zagen hun auto vanochtend niet meer voor de deur staan

© EPA

De modderstroom had vrij spel na de bosbranden

© EPA

Bomen verpletterden wagens

© EPA

De straten zijn één grote ravage

© EPA

In enkele minuten tijd viel bijzonder veel regen uit de lucht

© EPA

Hieraan ontsnappen was gewoon onmogelijk

© EPA

En zo worden dezelfde mensen weer getroffen door een natuurramp

© EPA

Lees meer