Transgenderbeweging Çavaria trekt naar Grondwettelijk Hof wegens “discriminerende” nieuwe transwet

Holebi- en transgenderbeweging Çavaria is niet tevreden met de gloednieuwe transgenderwet en trekt naar het Grondwettelijk Hof. Volgens de organisatie zijn er twee grote problemen: je kan maar één keer van geslacht veranderen en je moet kiezen tussen man of vrouw, een tussencategorie is geen optie.

Precies een week geleden trad een wet in werking, waardoor je zonder geslachtsoperatie of verklaring van de psycholoog of psychiater voor de wet van geslacht kan veranderen. Vroeger was dat enkel mogelijk als je je liet opereren.

Twee grote problemen

Toch zijn ze bij de holebi- en transgenderbeweging Çavaria nog steeds niet tevreden. “Enerzijds we natuurlijk wel tevreden met de nieuwe transwet omdat die bepaalde vormen van discriminatie uit het verleden afschaft”, laat Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs aan newsmonkey weten.

“Maar we geloven wel dat die geoptimaliseerd kan worden. Momenteel kan je je genderidentiteit op je paspoort maar één keer aanpassen. Dat is volgens ons geen goede oplossing omdat dat een miskenning van genderfluïditeit is. Niet iedereen voelt zich honderd procent man of vrouw en mensen moeten daarom het recht hebben om hun geslacht gewoon terug te kunnen veranderen. Die onomkeerbaarheid moet afgeschaft worden.”

“Een tweede probleem is dat er geen enkele optie is voor mensen, die zich noch man noch vrouw voelen”, gaat Borghs verder. “Die discriminatie klagen we aan. We vragen dat er nog een andere optie wordt voorzien, bijvoorbeeld een derde optie om iets aan te duiden of een symbool X.”

Grondwettelijk Hof

Çavaria trekt naar het Grondwettelijk Hof in de hoop dat de wet aangepast wordt: “We hebben een procedure opgezet bij het Grondwettelijk Hof (samen met Genres Pluriels en Rainbowhouse Brussels, red.). Daarin kaarten we deze punten aan. Het Grondwettelijk Hof moet dan beslissen of zij inderdaad ook discriminatie zien in die punten. Er kan dan door de overheid besloten worden of bepalingen in die wet al dan niet vernietigd worden. Zo zou het kunnen dat sommige artikels verdwijnen. De onomkeerbaarheid van een geslachtsverandering valt in principe snel af te schaffen, andere wijzigingen kunnen jaren op zich laten wachten.”

Lees meer