Wordt deze winter de somberste ooit? De kans wordt steeds groter en dat kan je gezondheid aantasten

Nog even en we kunnen officieel ‘vieren’ dat de winter van 2017-2018 de somberste in 130 jaar is. Zo heeft de zon sinds 1 december 2017 nog geen 14 uren geschenen. In een normale, Belgische winter schijnt de zon gemiddeld 179 uren. Dit jaar is het zelfs zo erg dat ze tot in Spanje met ons somber weertje lachen. En het zou weleens kunnen dat de aanwezigheid van de afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont daar iets mee te maken heeft.

We hebben sinds 1 december 2017 amper 13 uur en 54 minuten zon gezien. En met 10 uren en 31 minuten was december de somberste maand sinds 1934. Ook januari belooft niet veel beter te worden. Zo hebben we tussen 1 en 10 januari amper 3 uur en minuten zon gekregen. Dat laat het KMI weten aan de kranten van De Persgroep. Normaal krijgen we nochtans 58 uren zon in januari.

Het KMI steekt de sombere winter op de toenemende aanvoer van vochtige lucht, waardoor het wolkendek blijft hangen en de wind de zon niet kan doen verschijnen.

Wellicht al te laat

Toegegeven: de lente begint pas in maart, dus er kan nog veel veranderen. Maar dan zal februari toch wel een erg zonnige maand moeten worden. De zonnigste winter is die van 2008, met 256 uren zon. Voor de somberste winter sinds 1887 moeten we teruggaan naar 1994 met een totaal van 119 uren zon. Dat is nog altijd 100 uren meer dan we nu al gekregen hebben. Duimen voor ‘het zonneke’ dus, maar wij vrezen dat het al te laat is. Voorlopig blijft het zeker tot en met morgen erg bewolkt.

Vitamines

Niet alleen voor ons humeur, maar ook voor onze gezondheid betekent dit sombere weer niet veel soeps. Zo wordt er vitamine D aangemaakt in onze huid dankzij de UV-stralen van de zon. De Apothekersbond spreekt van “een toename in de verkoop tijdens de wintermaanden”, maar er zijn geen exacte cijfers over de verkoop van vitamine D.

De symptomen van een tekort aan vitamine D: moeheid en lusteloosheid. Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit voeding te halen, zodat het in je lichaam kan worden opgenomen. Ook problemen met tanden of botten, spierkrampen en spierzwakte kunnen na een langdurig gebrek aan vitamine D optreden.

Zowat 90 procent van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D, dus als je last hebt van meerdere van de bovenstaande symptomen, is het geen slecht idee om de dokter te raadplegen.

Spaanse spot

Het nieuws over het gebrek aan zon en vitamine D heeft zelfs Spanje bereikt “Kan je je voorstellen een maand zonder zonlicht te moeten leven?”, luidde een titel in de Spaanse krant El Pais. “Vraag het maar in België.” Wellicht viseert de Spaanse krant ons land omdat de afgezette, Catalaanse minister-president Carles Puigdemont al weken in ons land verblijft. Eerder lag staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al onder vuur bij de Spanjaarden.

Lees meer