Zo verkoopt Britse ex-premier Cameron zich dezer dagen: etentje + selfie =  13.535 euro, alstublieft

Wil je in hoogsteigen persoon aan David Cameron uitleggen waarom de brexit nu wel of niet een goed idee was? Even praten over zijn 'zwijnerijen' als jongeman? Dat kan, want de voormalige premier dineert met zakenmensen in China, naar aanleiding van zijn bezoek. Prijskaartje voor een zitje aan tafel: 13.353 euro, maar je krijgt er wél iets bij. 

Het ziet er een beetje uit als een vage stunt, maar niet is minder waar: je kan in theorie een etentje met David Cameron krijgen, mét selfie, voor de kleine som van 13.535 euro. Er zijn een paar kleine gaten in het plan: in die prijs zit je ticketje richting Shanghai, waar het diner plaatsvindt, niet inbegrepen en, belangrijk, de gespreksonderwerpen liggen ook al vast.

Etentje met de 1%

Cameron is namelijk in China om daar de Chinese president Xi Xiping te ontmoeten, maar vlak voordien is hij uitgenodigd op een diner voor rijke zakenmannen. Om aan dat diner deel te nemen, en dus ook vriendjes te worden met de 1% van China, moet je wel stevig in de buidel tasten. Wat had je nu ook verwacht, het is letterlijk een diner voor rijke zakenmannen.

De woordvoerder van David Cameron liet weten dat het promomateriaal "nogal verwarrend was en vooral te maken had met een verschijning op de Global Alliance of SME Women Leaders Forum in Shanghai." Dat is een ngo die vrouwen samenbrengt die kleine en middelgrote ondernemingen leiden, in Shangai. Er kwam geen commentaar op het prijskaartje.

Handelsrelaties

Cameron zal binnenkort aan het hoofd staan van een organisatie die zo'n 850 miljoen euro aan fondsen zal beheren. Die moeten dienen om de handelsrelaties tussen China en het Verenigd Koninkrijk te verbeteren, onder andere door wegen te bouwen, spoorwegen te verbeteren en de zeeroutes open te houden. Dat verklaart het retourtje naar China.

De huidige premier van het VK, Theresa May, bezoekt in mei Peking, ook om de handelsrelaties te verbeteren, met in het achterhoofd de aankomende brexit.

Lees meer