Privédetective die fortuin kreeg om te zoeken naar Maddie McCann dood teruggevonden in verdachte omstandigheden

Het Verenigd Koninkrijk is in de ban van de mysterieuze dood van Kevin Halligen. De privédetective kreeg tien jaar geleden zo'n 336.000 euro om te helpen zoeken naar de verdwenen peuter Maddie McCann, maar bleek een oplichter.

De dood van Kevin Halligen komt voor velen niet als een verrassing. De man zag zichzelf als James Bond, maar was verslaafd aan alcohol en zat ooit zelfs bijna twee jaar in de gevangenis voor fraude.

"De leugens en alcohol hebben hem eindelijk ingehaald", schrijft een vroegere medewerker op sociale media over de dood van de privédetective. Toch beschouwt de politie zijn overlijden als mogelijk verdacht. Volgens Mail Online lag het huis waarin hij werd gevonden vol bloed.

Grote beloftes

Madeleine 'Maddie' McCann verdween in 2007 in een Portugees vakantieoord toen haar ouders iets verder iets zaten te drinken. Sindsdien is er meer dan tien jaar gezocht naar de verdwenen peuter, maar zonder resultaat. In al die jaren zijn verschillende wilde theorieën opgedoken, maar geen enkele is ooit bewezen.

Om de zoektocht naar hun dochter te versnellen, huurden de ouders in maart 2008 een privédetective. Kevin Halligen beloofde hen dat hij over een groot netwerk en de nieuwste technologie beschikte. Om de man te betalen gebruikten Kate en Gerry McCann een fonds dat opgericht was na de verdwijning van Maddie.

336.000 euro zonder resultaat

Door de massale international steun hadden ze maar liefst 500.000 pond (563.000 euro) verzameld. Maar na zes maanden werd duidelijk dat Halligen zijn beloftes niet kon waarnamen. De familie McCann verbrak het contract, maar op dat moment was al 336.000 euro verdwenen.

Het bleek later niet de eerste keer dat de privédetective geld wist af te troggelen met zijn veelbelovende verhalen. In 2006 zou hij 11,5 miljoen euro hebben gekregen van de firma Trafigura voor "beveiliging en public relations". Dat geld gebruikte hij grotendeels voor zijn luxueus leven.

42 maanden cel

In 2009 werd Kevin Halligen gearresteerd voor fraude en veroordeeld tot 20 jaar cel. Uiteindelijk zou hij maar 42 maanden van zijn straf uitzitten.

Sindsdien bleef hij vooral onder de radar en zou hij steeds meer verslaafd zijn geraakt aan alcohol. Hij werd vorige week dood teruggevonden in het huis van zijn vrienden. Hoewel de meeste mensen denken dat zijn dood niets met de zaak van Maddie McCann te maken heeft, denken sommige Britten dat de man toch iets had ontdekt.

Lees meer