Wolven gezien in Vlaanderen, maar ook deze dieren kunnen terugkeren naar België

De wolf is terug in Vlaanderen en dat wordt op veel gejuich onthaald. Maar de schrik uit de sprookjes is niet de enige die zijn retour in België zou kunnen maken. Ook de lynx en de goudjakhals zouden in onze bossen kunnen leven, maar is dat eigenlijk wel zo positief? 

Naya heet ze, de eerste wolvin waarvan we in de laatste honderd jaar zeker zijn dat ze op Vlaams grondgebied gekomen is. Dat ze daarmee alle kranten haalde, toont hoelang Vlaanderen al zit te wachten op het dier dat we letterlijk alleen uit sprookjes kennen. Maar bij Natuurpunt waarschuwen ze toch een beetje voor overmatig enthousiasme: één gespotte wolf maakt geen terugkeer.

"Het is natuurlijk niet omdat we één wolf gezien hebben over de Vlaamse grens, die gewoon even door de streek loopt, dat de wolf volledig terug is", zegt Hendrik Moermans van Natuurpunt. "Maar het is natuurlijk wel hoopgevend, en de wolf is een mythisch dier, het spreekt tot de verbeelding. Het toont meteen ook aan dat de natuur zichzelf wel kan herstellen. In die zin is het niet verrassend dat Naya in Limburg gezien werd, waar uitgestrektere natuurgebieden zijn."

Lynxen in België

Met de wolf zouden we een topprooidier terugkrijgen in België, maar het is zeker niet de enige jager die opnieuw onderweg is naar onze contreien. De lynx, bijvoorbeeld, werd ook enkele jaren geleden al gezien in Wallonië, rond Vielsalm en in Voeren, en is ook aan een langzame opmars bezig.

"Dat wil niet zeggen dat we meteen honderd lynxen in Vlaanderen zullen krijgen", verduidelijkt Moermans. "Ze hebben, net zoals wolven, een heel uitgestrekt jachtgebied. Als het om voedselvoorziening gaat, zitten we in België zeker met een voldoende groot aanbod." Toch is er een probleem voor de lynx: "We hebben in België veel snelwegen, die ervoor zorgen dat de lynx niet veilig op die plaatsen geraakt die voor hem aantrekkelijk zijn. We moeten dus echt nadenken over ons wegennetwerk."

Niet gevaarlijk

Mocht de lynx terugkomen, moeten we ons alvast niet te veel extra zorgen maken over de veiligheid van Ardennenliefhebbers. Lynxen zijn niet zo groot, op de schoft gemiddeld 65 centimeter. Ze hebben een kort staartje, zo'n 10 tot 15 centimeter. Voor volwassen mensen vormen ze zeker geen gevaar, enkel als je een nest jonge lynxen zou aanvallen, komt de moeder in actie, maar dat is erg onwaarschijnlijk. Kippenboeren zouden natuurlijk wél een paar slachtoffers kunnen vangen.

De goudjakhals is een tweede dier dat we in de komende jaren opnieuw in België mogen verwachten. Die zit qua formaat tussen een vos en een wolf, is ook een hondachtige en wordt soms ook een goudwolf genoemd. Zij leven wél in groepsverband, in scherp contrast met de wolf of lynx. "Maar op hen is het nog even wachten", zegt Natuurpunt. "Zij komen uit het oosten, maar het duurt waarschijnlijk nog even voor we ze vast op Belgisch grondgebied zien. We kunnen natuurlijk wél alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat ze bijvoorbeeld veilig wegen kunnen oversteken."

Lees meer