In Saoedi-Arabië wordt de ban op cinema na 35 jaar opgeheven en dit zullen de eerste twee films zijn die vertoond worden

In Saoedi-Arabië zijn ze grote stappen aan het zetten. Na 35 jaar wordt de ban op cinema er opgeheven. Die werd 35 jaar eerder ingevoerd na druk van conservatieve islamieten die tegen publiek vermaak waren, en tegen het openbaar mengen van mannen en vrouwen. Nu wil kroonprins Mohammed Bin Salman een aantal ingrijpende hervormingen doorvoeren.

Meteen kondigde Mohammed Bin Salman aan dat hij zijn land op het spoor wil zetten naar een tolerante en gematigde islam. Zo werd een nieuw anticorruptieorgaan opgericht, wat begin november 2017 al leidde tot de arrestatie van een aantal prinsen, ministers en ex-ministers.Vanaf juni 2018 mogen vrouwen er ook eindelijk met de auto rijden. Saoedi-Arabië is het laatste land ter wereld dat dat rijverbod voor vrouwen opheft.

Niet dat de kroonprins zomaar zijn zin kan doen in het land. Zijn voorstellen krijgen keer op keer flink wat tegenwind van de invloedrijke imams en moefti's, die de koninklijke familie traditioneel ondersteunen.

Cinema's bouwen

Maar de prins zet door. Nu wil hij ook concerten gaan toelaten en stand-up comedy, zolang het allemaal in regel is met de morele waarden van het land. Momenteel mogen er twee films vertoond worden in Saoedi-Arabië en uiteraard is er gekozen voor erg onschuldige prenten. Als eerste is de keuze gevallen op The Emoji Movie, een film die vorig jaar vernietigende kritieken kreeg en momenteel een score van 2,9/10 op IMDb heeft.

Als tweede is de keuze gevallen op Captain Underpants: The First Epic Movie. In deze animatiefilm hypnotiseren twee pestkoppen hun schoolhoofd zodat die denkt dat hij een soort van belachelijke superheld is.

Het is niet veel, maar het is wel een begin van een ontspanningsvorm die er heel lang gewoon niet was.

Er is momenteel nog geen infrastructuur voor de vertoning van films in Saoedi-Arabië. De volgende stap in het plan is het bouwen van 2000 bioscoopzalen tegen 2030. In tussentijd moeten de vertoningen doorgaan in cultuurzalen.Verwacht wordt dat de eerste cinema's in maart hun deuren zullen openen.

Lees meer