Nederlandse visindustrie dreigt overkop te gaan door verbod op pulsvissen van Europa

Het Europees Parlement wil een verbod op pulsvisserij. Dat is een vorm van visserij, waarbij netten over de zeebodem gesleept worden. De techniek is vooral populair bij Nederlandse vissers en die vrezen nu voor miljoenenverliezen omdat al hun boten uitgerust zijn met gespecialiseerde apparatuur.

In het Europees Parlement stemde een grote meerderheid vandaag voor een totaalverbod op pulsvisserij. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. De wijdverspreide techniek wordt gebruikt om schol en andere vissen van de zeebodem te lokken met elektrische schokken. Andere vissers gebruiken daarvoor zware kettingen die over de zeebodem slepen.

De Nederlandse vissers en de Nederlandse regering opperen dat de pulsvisserij voor de bodem en het milieu een betere techniek is en ze minder bijvangst en brandstofverbruik in de hand werkt.

Fransen: zee wordt een woestijn

Maar de jongste tijd is er veel kritiek op de praktijken van onze noorderburen. Vooral Franse vissers beweren dat ze geen vis meer tegenkomen als er Nederlandse vaartuigen gepasseerd zijn. “De zee is dan in een woestijn veranderd”, klinkt het dan. Sommige Franse vissers zeggen zelfs dat ze door de Hollanders te weinig buit kunnen maken om hun schepen op zee te houden.

Uiteindelijk stemden 399 Europarlementariërs voor een verbod en 189 tegen. Heel wat Nederlandse vissers hebben de afgelopen jaren miljoenen euro’s geïnvesteerd om hun schepen aan te passen om van kettingen over te schakelen op pulsvisserij.

Eerder had de Europese Commissie zich nochtans uitgesproken voor het toestaan van pulsvissen, onder meer omdat er wetenschappelijke onderbouwing van mogelijke schadelijke neveneffecten is. De parlementariërs hebben zich laten overtuigen door de tegenstanders van pulsvissen en volgens sommige Nederlandse bronnen ook door de Franse lobby. Zo werd er beweerd dat de techiek voor alle leven in de zee rampzalige gevolgen heeft. Zelfs plankton zou tegen de pulsvisserij niet bestand zijn.

Eindbeslissing bij landbouwministers

“Het is alsof de Fransen straks van de TGV terug moeten naar een boemeltrein omdat dat beter zou zijn voor het milieu", zegt Pim Visser van VisNed, de organisatie voor Nederlandse vissers, aan de NOS. “Het was een haatcampagne van een monsterverbond van Brexiteers, Fransen en milieuactivisten.” Ook Visser vreest dat de beslissing van het parlement de vissers miljoenen gaat kosten.

Momenteel zijn er in Nederland zo’n 84 pulskorvissers. Dat is ongeveer 40 procent van alle Nederlandse boten. Wie zijn boot wil aanpassen, moet duizenden euro’s betalen.

Leden van de Visserijcommissie van het Europees Parlement gaan samen met de landbouwministers tot een definitieve wettekst komen. Ook de Europese Commissie zal aan dat overleg deelnemen. De eindbeslissing zal uiteindelijk bij de landbouwministers van de lidstaten liggen.

Wanneer het overleg verder gaat, is nog niet geweten. Aangezien de ministers zich ook al tegen pulsvisserij hadden uitgesproken, is de kans heel groot dat de techniek verboden wordt.

"Protectionisme en fake news"

Nederlands Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) is niet te spreken over de uitslag van de stemming: “Ongelooflijk. Bijzonder triest. Een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen (vissersgezinnen, red.): de inkomens van 400 gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan. Stemmingmakerij, protectionisme en fake news doen hen de das om. Het Europees Parlement gooit hier alle wetenschappelijke voordelen overboord.”

Lees meer