Antwerpse klucht blijft duren: Tom Meeuws stapt dan toch niet op

Het partijbestuur van sp.a Antwerpen verwerpt het ontslag van Tom Meeuws als kandidaat van de Samen-lijst in Antwerpen. Dat maakte Meeuws zelf bekend afgelopen nacht. Hoe het nu verder moet met Samen is voorlopig niet duidelijk. Meeuws zei dat hij Wouter Van Besien (Groen) en Jinnih Beels (die als onafhankelijke op de lijst staat) zal inlichten. Van Besien had het ontslag van Meeuws al wel aangekondigd.

"Het bestuur heeft zich vol vertrouwen achter zijn topman gezet", verkondigde Meeuw vannacht. De Antwerpse sp.a plaatst zich “ten volle achter zijn kopman” en wil “met Samen niet meedoen aan de moddercampagne die volop bezig is”. Meeuws moet wel nog met kartelpartner Wouter Van Besien overleggen. Van Besien was deze nacht niet meer bereikbaar voor commentaar. Hij had gisteren het ontslag van Meeuw bevestigd.

Samen had niet veel opties meer, nadat hun socialistische trekker Tom Meeuws, die plaats drie op de kartellijst kreeg, alweer in opspraak kwam. Na een dag van stilzwijgen, gooide Meeuws ogenschijnlijk zelf de handdoek in de ring. De afweging dat er mogelijks nog beschadigende info zou lekken, speelde daarbij mee.

De Lijn

Na Tom Balthazar in Gent leek sp.a nu ook haar kopman in Antwerpen, Tom Meeuws; te verliezen dus. De hele dag groeide de druk op de kartellijst. Nadat Van Besien z'n kandidatuur lanceerde vorig jaar, waarbij hij "transparantie en openheid" predikte, botste de pers vandaag op een muur van stilzwijgen. De Groene kandidaat wilde enkel schriftelijk reageren op de nieuwste affaire rond Meeuws. Zelf weigerde die ook vragen te beantwoorden.

Gisteren was Meeuws opnieuw in een storm terecht gekomen. Verschillende media, waaronder Dag Allemaal en De Morgen, berichten over "de werkelijke reden waarom De Lijn en Meeuws in 2015 uit elkaar gingen". Meeuws was directeur bij De Lijn van 2013 tot 2015, maar moest daar ineens vertrekken. Dat zou dus na bezwarende feiten geweest zijn.

Tweede keer dat Van Besien z'n vingers brandt aan Meeuws

Het was de tweede keer dat Meeuws z'n lijst Samen in de problemen bracht. In november had hij snoeiharde kritiek op de banden tussen het Antwerpse stadsbestuur en de vastgoedsector. Hij had het over de 'immocratie' in Antwerpen. Maar de zaak ontplofte in z'n gezicht: hij ging zelf meermaals tafelen met Land Invest. Dat deed hij naar eigen zeggen "als consultant". Daarna kondigde hij aan al z'n activiteiten als consultant stop te zetten.

Voor Groen was de schade toen al groot. Kopman Wouter Van Besien nam een gok door in kartel te gaan: de groenen hebben de wind in de zeilen, en bovendien het imago van een onkreukbare partij, die niet in de schandalen vervalt. Sp.a heeft het veel moeilijker, en kampt met politici die er de kantjes van aflopen. Voorzitter John Crombez probeert ondertussen zijn sp.a uit alle macht uit dat moeras te trekken: onder andere de regels over cumuleren en mandaten binnenhalen werden bijzonder streng onder zijn leiding.

Lees meer