Storm houdt lelijk huis in Vlaanderen, maar in Nederland is het nog veel erger

Onze noorderburen worden nog veel harder dan ons getroffen door de westerstorm. Daar geldt nu code rood of weeralarm. Er zijn al duizenden schademeldingen in het land. Zo zijn er vrachtwagens omgewaaid. De luchthaven Schiphol heeft alle vluchten geschrapt en ook het treinverkeer in Nederland ligt plat.

In Nederland geldt momenteel code rood in de provincies Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied wegens zware windstoten. Verschillende wegen zijn geblokkeerd door omgewaaide bomen en stenen.

Geen vliegtuigen en treinen

Van en naar de luchthaven Schiphol is op dit moment geen vliegverkeer mogelijk. Inkomende vluchten wijken uit naar andere vliegvelden, zoals Brussel Airport. Volgens sommige Nederlandse bronnen zouden er nu opnieuw enkele vluchten vertrekken vanuit Schiphol.

Ook de NS, de Nederlandse spoorwegmaatschappij, heeft besloten om al het treinverkeer in Nederland plat te leggen vanwege de storm. De treinen die nu nog rijden, rijden door naar het eerstvolgende station. Dat meldt de NOS. Een woordvoerder zegt dat er te veel bovenleidingen beschadigd zijn en dat de schade niet direct kan worden hersteld. “Ook ligt er te veel troep op het spoor”, klinkt het.

De Nederlanders wordt ook afgeraden om de baan op te gaan als het niet strikt noodzakelijk is. “Het gaat helemaal mis op de weg”, zegt Wijnand Zwaan van de ANWB, Nederlandse Toeristenbond, op NPO Radio 1. “Er zijn heel veel vrachtwagens gekanteld, vooral op bruggen.”

Eerste dode in België

Intussen is er in ons land een dode gevallen door het noodweer. In Grez-Doiceau in Waals-Brabant is een vrouw omgekomen toen een boom op haar auto viel. De brandweer en de hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar konden de vrouw niet meer redden.

De Lijn zegt er alles aan te doen om zoveel mogelijk te blijven rijden. Er zijn wel omleidingen. In Peer is een stuk van het dak van een indoorskipiste weggewaaid. De omgeving van het gebouw is tijdelijk afgesloten.

Ondertussen is het noodnummer 1722 ook bezet.

Enkele beelden:

Lees meer