Zwangerschapsdementie bestaat écht (maar het gaat ook weer voorbij)

Je sleutels in je koelkast leggen, je smartphone op je werk en je portefeuille in de wasmand: als je zwanger bent, heb je misschien 't gevoel dat je baby je hersenen aan het opeten is. Nu heeft ook de wetenschap bewezen dat zwangerschapsdementie echt bestaat. Een excuus voor alles dat je vergeet zodra je zwanger bent? Zo eenvoudig is het niet. 

Voor zwangere vrouwen is dit geen nieuws, maar zwangerschapdementie is nu ook onweerlegbaar door de wetenschap bewezen. Eén overkoepelende studie bekeek twintig eerder uitgevoerde onderzoeken en concludeert nu dat je hersenen echt wel vreemd reageren op dat nieuwe leven in je buik. Maar er is ook goed nieuws: je babybrein is een tijdelijk fenomeen.

Slecht geheugen

Linda Byrne, een psychologe en neurowetenschapper aan Deakin's hogeschool, beschrijft de meestvoorkomende symptomen als volgt: cognitieve veranderingen zoals slechte concentratie, verstrooid zijn en vooral een slecht geheugen.

"Wat we zien is dat de studie bevestigt wat we al vaak horen bij vrouwen die zwanger zijn: ze vergeten dingen tijdens hun zwangerschap, leggen hun sleutels in de koelkast en vergeten afspraken", zegt Byrne. "De studies die we gedaan hebben, tonen een algemene vermindering van die cognitieve functie, maar ook normale handelingen uitvoeren wordt moeilijker."

Schoenveters

Die veranderingen zijn niet permanent en vinden vooral plaats in het derde trimester van de zwangerschap. Tussen het eerste en tweede trimester kan je wel al behoorlijk vergeetachtig worden, maar die verandering is het meest uitgesproken in het derde trimester. Net wanneer je je schoenveters niet meer zelf geknoopt krijgt. Top.

Nog volgens Byrne is zwangerschapsdementie eigenlijk een teken dat je lichaam weet hoe het prioriteiten moet stellen. "Je bent een kindje aan het maken, en je brein focust volledig daarop", legt ze uit. "Zwangerschapsdementie is ook helemaal niet gevaarlijk. Onderzoek toont ook dat als zwangere vrouwen moeten focussen, ze dat perfect kunnen." Je kan dus perfect met de auto rijden.

Lees meer