Francken (N-VA) reageert verontrust op aanhoudend transmigrantengeweld en deelt sneer uit naar links

Het geweld van transmigranten, migranten die op parkeerterreinen in vrachtwagens proberen te geraken om zo mee de oversteek naar Groot-Brittannië te maken, blijft aanhouden. Steeds vaker worden truckchauffeurs en politie aangevallen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) trekt na een nieuw voorval aan de alarmbel: "We moeten acties blijven voeren en illegalen blijven terugsturen, zo niet zal er een echte veldslag op onze snelwegparkings ontstaan."

Het is het zoveelste incident in amper een paar weken. Migranten die naar Groot-Brittannië proberen te geraken en zich daarom in trucks verschuilen, reageren steeds vaker met geweld als ze worden opgemerkt. Agressie tegen de politie is in die gevallen al lang geen uitzondering meer.

Waarschuwingsschot

Vrijdagochtend was er op een parkeerterrein in Groot-Bijgaarden, langs de E40, een nieuw incident waarbij de politie zelfs een waarschuwingsschot moest lossen om de gemoederen te kunnen bedaren. Dat parkeerterrein is gekend voor de vele transmigranten die er proberen hun oversteek te starten, dus voert de politie er regelmatig controles uit. Zo ook in de nacht van donderdag op vrijdag.

"Een ploeg van de federale wegpolitie, bestaande uit zes agenten, hield de buurt in de gaten en betrapte vijf transmigranten die in vrachtwagens wilden klimmen op heterdaad", stelt politiewoordvoerder Peter De Waele in Het Nieuwsblad. In eerste instantie vluchtten de migranten de bosjes nabij de parking in, maar niet veel later keerden ze in grotere getale, "gewapend met stokken en staven", terug om de aanval te openen op de politieagenten. "Er vielen klappen. Om de toestand onder controle te krijgen, werd een schot gelost in de lucht", bevestigt De Waele.

Francken haalt uit naar links

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert verontrust op het zoveelste incident met transmigranten. "We moeten acties blijven voeren en illegalen blijven terugsturen", meent hij, "zo niet zal er een echte veldslag op onze snelwegparkings ontstaan." Volgens Francken gaat het om dezelfde migranten die overdag voor overlast zorgen in de buurt rondom het Noordstation in Brussel.

Francken maakte van de situatie meteen ook gebruik om een steek uit te delen naar links. Hij wees op het feit dat met zwaardere controles ook de vrachtwagenchauffeurs worden beschermd. "Dat zijn vaak ook migranten", legt hij uit. "Maar dan wel hardwerkende, legale arbeidsmigranten. Daar hoor ik de linkse oppositie en de vakbonden nooit over. Maar betogen voor mijn ontslag, dat kunnen ze als de beste ..."

Lees meer