Chinezen en Russen zijn nu grotere dreiging dan terroristen voor de Amerikanen

De strijd tegen het internationale terrorisme staat niet langer centraal in het defensiebeleid van de Verenigde Staten. In plaats daarvan gaan de Amerikanen zich focussen op andere grootmachten, zoals China en Rusland.

De Amerikaanse defensieminister Jim Mattis presenteerde gisteren de National Defense Strategy, een beleidsdocument waarin de prioriteiten voor het Pentagon in de komende jaren worden uiteengezet.

Volgens Mattis zijn China en Rusland "revisionistische machten", die een "wereld willen scheppen die strookt met hun autoritaire politieke modellen". Ze vormen daarom "een toenemende dreiging" voor de VS. De minister waarschuwde de twee landen. "Als jullie ons uitdagen, zal dat jullie duur te staan komen."

Ook Noord-Korea wordt in het document genoemd als mogelijke dreiging. Het regime in Pyongyang zou naast kernwapens beschikken over een groot arsenaal biologische, chemische en conventionele wapens.

Prioriteiten

"We zullen het offensief tegen terroristen waarin we verwikkeld zijn voortzetten, maar de concurrentiestrijd tussen grootmachten, niet terorrisme, is nu de eerste prioriteit in het nationale veiligheidsbeleid van de VS", zei Mattis.

De defensieminister haalde tijdens de presenatie hard uit naar het Amerikaanse Congres. Gesteggel over defensiebudgetten zou ertoe hebben geleid dat de slagvaardigheid van de Amerikaanse strijdkrachten ten opzichte van rivaliserende grootmachten is afgenomen.

"Hoe lastig de afgelopen 16 jaar van oorlogen ook zijn geweest, heeft geen enkele vijand op het strijdveld zoveel gedaan om de paraatheid van de strijdkrachten te ondermijnen als de gecombineerde impact van bezuinigingen en begrotingen gericht op de korte termijn", volgens Mattis.

50 miljard

De regering Trump wil het defensiebudget dit jaar met zo'n 50 miljard euro verhogen. Waarnemers zien de nieuwe prioriteit als een belangrijke koerswijziging in het Amerikaanse defensiebeleid. Sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 heeft de VS zich gericht op het bestrijden van terrorisme in landen als Afghanistan, Irak en Syrië.

Maar de defensietop ziet met lede ogen hoe de Amerikaanse militaire voorsprong snel wordt ingelopen door de andere grote landen. De nieuwe strategie is uitgestippeld om de VS in staat te stellen een conventionele oorlog te winnen, als het zover zou komen.

Lees meer