Socialisme 2.0 op nieuwjaarsreceptie sp.a: John Crombez wil 1.500 euro voor elke gepensioneerde (VIDEO)

Sp.a zit in de hoek waar de klappen vallen en dus werd er vol spanning uitgekeken naar de speech van voorzitter John Crombez op de nieuwjaarsreceptie. Een staande ovatie nog voor hij een woord had gezegd, was het begin van een energieke avond waarop 'het nieuw socialisme' voorgesteld werd.

Slechte peilingen, een schandaalsfeer en deze week ook nog eens het einde van Samen in Antwerpen ... Het is geen geheim dat sp.a door een zware periode gaat. De verwachtingen voor de nieuwjaarsreceptie van de socialisten waren dan ook hoog, zeker omdat sp.a zelf "iets nieuws" had aangekondigd.

"Jullie zullen ons niet temmen"

En dus keek iedereen naar John Crombez om de troepen aan te voeren in zijn speech bij het begin van het nieuwe jaar. Hij moest de socialisten een nieuwe dosis energie bezorgen.

"En aan al die anderen, die graag herhalen dat we geen toekomst hebben, zeg ik: het nieuw socialisme zullen jullie niet stoppen. Niet met ons. Jullie zullen ons niet temmen", zei de voorzitter nadat hij nog voor zijn eerste woord een staande ovatie had gekregen van de aanwezig sp.a-leden.

Nieuw socialisme

Wat dat nieuw socialisme precies is, moet later blijken op een congres, maar John Crombez gaf op de nieuwjaarsreceptie al iets prijs. "Mensen moeten terug mensen zijn en geen statistieken", zei hij tegen newsmonkey.

Concreet wil de sp.a een minimumpensioen van 1.500 euro voor iedereen. Ook wie mantelzorg doet en dus zorgt voor iemand in de familie die ziek is, verdient een pensioen volgens Crombez.

In zijn speech viseerde de sp.a-voorzitter ook bedrijven zoals Uber en Deliveroo. Die platformen liggen vaak onder vuur voor de manier waarop ze het sociaal model omzeilen en daar wil sp.a iets aan doen.

Bekijk hier ons verslag van de nieuwjaarsreceptie van sp.a

 

Lees meer