Wolf gefotografeerd in Beringen ... is een hond

De wolf is niet gespot in Tervant. Zondagochtend dacht een man daar een wolf te hebben gezien. Na onderzoek blijkt het om een hond te gaan en dus niet Naya of een andere wolf. Het zou om een Tsjechoslowaakse wolfhond gaan, een hondenras dat erom bekend staat om op een wolf te lijken. 

De Duitse wolf Naya houdt lelijk huis in ons land. Sinds ze haar opwachting maakte in ons land moesten al twee schapen het met hun leven bekopen. Maar zondagochtend luidde een man uit Tervant (Beringen) de alarmbel. Hij had een 'wolf' gespot die op z'n gemak door de woonwijken van Tervant paradeerde. De man nam meteen een foto en deelde die met Natuurpunt.

Hond

De wolf die de man uit Tervant had gezien, blijkt dus niet de Duitse Naya te zijn. En het is ook geen nieuwe wolf. Jan Loos van Landschap vzw laat weten aan Het Laatste Nieuws dat het niet om een wolf gaat. "Wat we op de foto zien, is allicht een Tsjechoslowaakse wolfhond uit de buurt."

Jan Loos heeft een website genaamd welkomwolf.be, waarop hij informatie over de wolf bijhoudt en waarop mensen ook melding kunnen doen van een potentiële wolf. Toch is hij opgelucht. "Ik vond het al niet oké dat Naya plots de bebouwing zou opzoeken en minder schuw bleek dan verwacht. Ze blijft dus een hyperschuwe wolf. Zo hebben we ze het liefst: weinig of geen kans op confrontaties met mensen."

Naya bevindt zich dus niet in Tervant. Wetenschappers kunnen de wolf via een gps in haar halsband volgen, maar waar Naya zich precies bevindt willen ze "voor de veiligheid van het dier" liever niet kwijt.

Hoe herken je een wolf?

Dat de hond in Tervant verward werd met een wolf is niet zo vreemd, een hond is namelijk een tamme ondersoort van de wolf. Bovendien lijken sommige hondenrassen enorm op hun grote, gevaarlijke broer, de wolf. Zo is het niet onlogisch dat een Saarloos wolfhond, een Tsjechoslowaakse wolfhond of een poolhond verward wordt met een wolf.

Maar hoe kan je dan weten dat je met een echte wolf te maken hebt? Wel, Natuurpunt zet de duidelijkste kenmerken op een rijtje:

  • Beige/rossig bruine vacht, met een ietwat donkerdere zadeltekening
  • Witte kleur rond de bek, maar de bovenkant van de neus tot de ogen is rossig bruin
  • Dik behaarde, lange staart van 30 tot 50 cm, die naar beneden of recht achteruit hangt.
  • Rechte onderrug
  • Lange, stevige poten
  • Brede, krachtige kop
  • Spitse, rechtopstaande oren, die verder uit elkaar staan dan bij een hond
  • Lengte van kop tot romp is 1 tot 1,5 meter
  • Schofthoogte tussen de 65 en 80 centimeter
  • Gedrag: schuw, eenzaam, doelmatig (niet wispelturig), staart beweegt amper

Wie denkt een wolf te hebben gezien, kan een scherpe foto of video met de locatie posten op waarnemingen.be. Dan zal een team van specialisten je foto verder analyseren.

Lees meer