12 kamelen gediskwalificeerd in schoonheidswedstrijd wegens botoxgebruik!

Saoedi-Arabië is waarschijnlijk de kampioen van de conservatieve landen maar het land heeft ook een aantal culturele eigenaardigheidjes die we wel appreciëren. Wat dacht je van een jaarlijkse schoonheidswedstrijd voor kamelen, bijvoorbeeld? Alleen is daar nu ook controverse rond ontstaan: twaalf kamelen werden dit jaar uitgesloten omdat ze botox hadden gebruikt! 

Ook in Saoedi-Arabië verzachten de regels een beetje: vrouwen mogen er intussen met de wagen rijden, bijvoorbeeld. Maar dat wil niet zeggen dat de cultureel rijke tradities niet mogen blijven bestaan. De kameel is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk als symbool voor bedoeïenen, die het dier vroeger nodig hadden om door de woestijn te trekken.

Hoog prijzengeld, geen botox

Daarom is er in Saoedi-Arabië een jaarlijks kamelenfestival, met als één van de hoogtepunten een kamelenschoonheidswedstrijd. Klinkt een beetje vergezocht, maar het prijzengeld per categorie is wel 4,3 miljoen euro, meer dan de moeite om te winnen dus. Maar die kamelen moeten wel helemaal 'naturel' verschijnen.

Voorbeelden van wat er niet mag: geschoren haar, drugs in de lippen spuiten (om vollere lippen te krijgen) en alle "niet-natuurlijke elementen die de kameel er anders doen uitzien", dixit het handboek voor de kameelverkiezing vorig jaar. Twaalf van de kamelen die dit jaar meededen, hadden botox gekregen, en mochten dus niet meer meedoen. Het lijkt een beetje ridicuul, maar als je het prijzengeld ziet, is het misschien wel het proberen waard.

Kamelenmelk

Naast kamelenverkiezingen is er op het festival ook een museum met levensgrote zandsculpturen van kamelen, tenten met kamelenmelkproeverijen (ja, dat lees je goed) en tentoonstellingen met kamelenhaartextiel. Saoedi-Arabië lacht niet met z'n kamelen, zoveel is duidelijk. Misschien moeten ze bij Miss België ook eens nadenken over een no-botox-regel?

Lees meer