Jack White voert 'smartphoneverbod' in voor z’n komende toer, maar wat dan op Werchter?

Jack White, die op zaterdag 7 juli op Rock Werchter staat, heeft laten weten dat zijn publiek geen smartphones mag gebruiken tijdens zijn concert. “Apparaten waarmee foto's, video's en/of audio kan worden opgenomen, zijn niet toegestaan", klinkt het.

In een verklaring aan de Amerikaanse entertainmentwebsite NME laat Jack White weten dat smartphones niet toegelaten zullen zijn tijdens de concerten van zijn komende tournee. “We denken dat jullie het fijn gaan vinden om even afstand te nemen van jullie gadgets en de muziek en gedeelde liefde met eigen ogen te ervaren”, stelt White.

Concertgangers zullen verplicht worden om hun telefoons en andere opnameapparaten op te bergen in een zakje van het merk Yondr dat maar op bepaalde locaties in het concertgebouw geopend kan worden.

En op Werchter?

White z’n solotour gaat op 19 april van start in het Amerikaanse Detroit. Op maandag 2 juli staat hij in concertzaal AFAS Live in Amsterdam. Daar zullen fans wellicht zakjes krijgen om hun smartphones in te dumpen.

Op zaterdag 7 juli staat White op Rock Werchter. De organisatoren laten aan newsmonkey weten dat het verbod daar niet zal gelden. "Daar is voor Rock Werchter niet over gesproken. Jack White wil dit invoeren op eigen shows", klinkt het. Volgens de organisatoren is zo'n maatregel "weinig/niet haalbaar op een festival". Oef! Probeer zo je vrienden maar eens te vinden.

Vorige week maakte Jack White nog bekend dat zijn derde soloplaat, ‘Boarding House Reach’, op 23 maart in de rekken ligt. White werd wereldberoemd als frontman van The White Stripes. Hun grootste hits zijn Seven Nation Army, Icky Thump en Blue Orchid. In 2012 is Jack White solo gegaan na zijn scheiding van White Stripes-drummer Meg White.

Jonge concertgangers tegen verbod

Toch is de meerderheid van de jonge concertgangers tegen zo’n ‘smartphoneverbod’. Dat blijkt uit een grote bevraging uit november 2017 bij 1.200 concertgangers tussen 16 en 30 jaar van de Britse ticketverdeler Skiddle. Amper 27 procent van de ondervraagde muziekliefhebbers was voor een ‘smartphoneverbod’ te vinden. Dat meldt de muzieknieuwssite Music Radar.

Wel gaf 37 procent toe dat telefoons tijdens concerten “afleidend” te vinden en vond 34 procent dat de prominente lichtjes afbreuk deden aan de concertervaring. Verbazingwekkend: amper 8 procent vond het respectloos tegenover de artiest om het concert te filmen of te fotograferen. Van de 74 procent, die tegen een ‘smartphoneverbod’ is, gaf meer dan de helft toe dat ze af en toe een concert filmen zodat ze het evenement later kunnen herbeleven. Bijna een kwart van hen neemt optredens op om hun content op sociale media te delen.

Niet de eerste, wel de grootste

Jack White is lang niet de enige (maar wel de grootste) popster die zijn fans verbiedt om op hun toestel te tokkelen. Ook de Amerikaanse komiek Chris Rock heeft een strikte no cellphone policy.

De alternative rock/metalgroep A Perfect Circle heeft tijdens een optreden in Canada zelfs zestig fans buiten laten smijten omdat ze met hun gsm bezig waren. Dat meldt de Canadese krant Montreal Gazette.

Voormalig Misfits-frontman Danzig eist ook dat fans alleen maar naar hem kijken. Toch heeft de nieuwssite Metalsucks tal van recent materiaal, opgenomen met smartphones, van de artiest kunnen verzamelen.

Eén van de eerste voorvechters van een 'smartphoneverbod' was Marky Ramone, drummer en laatste levende lid van punkpioniers de Ramones. Zo’n drie jaar geleden zwierde hij al een ludiek filmpje online waarin de 65-jarige rocker overmatig smartphonegebruik tijdens concerten aankaartte.

Lees meer