Commentaar op het lichaam van een Franse vrouw? Da's dan 90 euro

Een boete omdat je een vrouw nafluit? Denk maar niet dat het niet kan: in Frankrijk zou het wel eens kunnen worden doorgevoerd. Seksuele intimidatie op straat zou je daar op negentig euro te staan kunnen komen, en ja, zelfs nafluiten valt daaronder, al is daar nog discussie over. Het is de bedoeling om alledaags seksisme tegen te gaan, een nobel streven, maar is dat genoeg? 

Goed, de meeste vrouwen weten waar we 't over hebben: een rake opmerking, nagefloten worden of een groepje mannen die het grappig vinden om commentaar te geven over je lijf: 't is schering en inslag. In Frankrijk hebben ze er genoeg van en willen ze zo'n soort gedrag ook strafbaar maken. Da's een idee van de Franse staatssecretaris voor Gendergelijkheid Marlène Schiappa.

De wet zou letterlijk het volgende moeten tegengaan: “Gedrag dat een inbreuk is op de bewegingsvrijheid van vrouwen op publieke plaatsen, hun zelfvertrouwen ondermijnt en hun recht op veiligheid.” Het idee: alledaags seksisme de wereld uithelpen. Boetes zouden mannen moeten ontraden om zomaar wat tegen vrouwen te zeggen.

Fluiten mag wel

Wat zou er niet meer mogen? Achtervolgen mag alleszins niet meer, en je vraagt je ook meteen af of dat nu dan wel mag. Ook de weg versperren mag niet, en obscene commentaren op het uiterlijk worden van de Franse straten geband. Nafluiten stond ook in het oorspronkelijke wetsontwerp, maar dat zou het uiteindelijke voorstel niet halen.

Wat kost dat? Negentig euro voor wie die meteen in z'n portefeuille zitten heeft en direct kan betalen. Na veertien dagen wordt de boete verhoogd naar 135 euro en een aanmaning komt je in totaal op bijna vierhonderd euro te staan. Het is, een beetje zoals op de trein, een kwestie van op tijd betalen dus.

Probleem?

Nu kan je bij het wetsontwerp wel wat vragen stellen. Kan je als man enkel een boete krijgen als je op heterdaad betrapt wordt, en heb je als vrouw dan ook geen kans om herhaaldelijke obsceniteiten aan te kaarten als er geen agent op staat te kijken? Hoe gaat dat dan met bewijzen en vooral: trekken vrouwen voor zoiets naar het politiekantoor?

Tegelijk wijzen feministen er ook op dat deze boetes het deurtje openzetten voor aanranders om er makkelijker vanaf te komen dan nu. Een advocaat zou bijvoorbeeld kunnen pleiten dat het 'maar' om lastigvallen gaat, terwijl de uitspraak nu aanranding zou zijn. Anderzijds ligt de lat met het voorstel wél lager om aangifte te doen. Zo wordt het probleem ook meteen beter in kaart gebracht.

Ook in België

Ook in België bestaat een klacht voor overschrijdend gedrag trouwens. In Sint-Niklaas kan je een GAS-boete krijgen voor het lastigvallen van je medeburgers. Toen pleitte de burgemeester dat: "Nagefloten worden op straat, daar kan je nog over discussiëren. Maar als het gaat over spuwen en uiten van beledigingen: da's duidelijk een brug te ver". Hij raadde slachtoffers ook aan om getuigen aan te spreken en zo snel mogelijk naar een politiekantoor te gaan.

Criminologen staan niet geheel positief tegenover zulke maatregelen, al is het wél goed dat besturen zo aantonen dat de problematiek serieus wordt genomen. "Ik hoop dat besturen niet alleen repressief optreden, maar ook sensibiliseren", zei criminologe Anne Groenen daar toen over aan onze redactie. "Met boetes alleen ga je er niet voor zorgen dat burgers respectvol met elkaar omgaan."

Lees meer