Besparen? In deze gemeenten in Vlaanderen kwamen er het meeste ambtenaren bij!

Besparen, dat was de boodschap drie jaar geleden, zeker op het ambtenarenapparaat. En dat heeft Vlaanderen ook gedaan: gemiddeld zo'n 65% liet Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne berekenen. Niet met het kaasschaafprincipe, want in sommige gemeenten wordt substantieel minder bespaard dan in andere. Sommige gemeenten krijgen er zelfs een pak volk bij. 

De regering Michel belooft jobs, jobs, jobs, maar daarvoor moest er ook bespaard, bespaard, bespaard worden. Drie jaar na de maatregelen die het ambtenarenapparaat op gemeentelijk vlak serieus moest herzien. Op vraag van Vincent Van Quickenborne, Kamerlid voor Open Vld en Kortrijks burgemeester, werd het rapport opgemaakt.

Goed rapport voor Quicky

Wat blijkt? In sp.a-bastion Gent heeft men die besparingsoperatie serieuzer genomen dan in N-VA Antwerpen. Gent doet het namelijk met 17% ambtenaren minder, Antwerpen liet maar 10% van z'n personeelsleden gaan. En in Kortrijk, waar Van Quickenborne zelf burgemeester is? Een goed rapport, uiteraard. 24% procent minder personeel voor de liberale stad.

Sowieso doen de hoofdsteden in Vlaanderen het met een pak minder ambtenaren: Hasselt verminderde ook met tien procent, Brugge liet ook 18% van z'n mensen gaan of verlengde geen contracten. Opvallende uitzondering is Leuven, daar bleef het bij een status quo.

Koplopers en rode vlag voor

Wie zijn de slechte leerlingen van de klas? Ninove, Dentergem en Brasschaat kregen er elk zo'n derde tot twintig procent aan personeel bij. Zeker in Ninove (33%) is dat een stevig getal. Brussel toont een vertekend beeld: daar krijgen enkele gemeenten wel degelijk personeel bij, waardoor we over de hoofdstad zelf niet veel kunnen zeggen. Jette, bijvoorbeeld, en Ukkel, krijgen wel elk zo'n twintig procent extra mensen erbij.

En de goede? Absolute koploper is Lennik. De Vlaams-Brabanders lieten 67% van hun ambtenaren gaan. Zij worden op de voet gevolgd door Ingelmunster en Ledegem, ook met respectievelijk 65% en 64% minder ambtenaren dan drie jaar geleden. Of ze er in de gemeenten zelf blij mee waren, valt nog te bekijken.

Lees meer