Wascapsules zijn een hype, maar zijn ze ook goed voor de was? De voor- én nadelen

De was doen: het is één van die karweien waar we niet onderuit kunnen. En als je pech hebt, mag je die IKEA-zak nog tot aan de wasserette slepen ook. Velen zweren bij een doos poeder, anderen wassen met vloeibaar wasmiddel en nog anderen, en dat zijn er steeds meer, zwieren een capsule in de trommel. Snel, geen geknoei en minder afval! Maar zijn die wel zo goed voor de was? De voor- en nadelen!

De laatste jaren hijsen consumenten steeds minder dozen Dash- of Bonuxpoeder op de band in de supermarkt, en wast al 60 procent van de gezinnen vloeibaar. Eén op vijf kiest nu al resoluut voor capsules en dat zijn er week na week meer. Toch is het belangrijk om te weten dat er wel degelijk een verschil is tussen poeder, vloeibaar wasmiddel en capsules. Op het (was)programma: een korte was op 40° op katoenstand.

Witte of gekleurde was

Om meteen met de deur in huis te vallen: capsules zijn wel degelijk het efficiëntst, zo stelt het Franstalige magazine 60 Millions de Consommateurs. Ze zijn het meest geconcentreerd en bevatten meer 'actieve' bestanddelen dan poeder of vloeibaar wasmiddel in flacon. Máár ze zijn tegelijk agressiever voor onze kleding en ander huislinnen. Kleuren vervagen sneller en zwart (de hel van elke doorgewinterde huisvrouw of -man) wordt al snel donkergrijs. Wie op wekelijkse basis wast, zwiert zo'n capsule dus best bij zijn witte was of handdoeken. Vloeibaar wasmiddel komt veruit als beste uit de test voor gekleurde was.

Kies jij jouw wasmiddel op basis van PH-waarden of het vermijden van allergische reacties, dan ook scoren capsules het best. Why? Ze bevatten geen méthylisothiazolinone of andere bestanddelen die reacties zouden kunnen veroorzaken op de huid, terwijl ze in vloeibare wasmiddelen wel vaak worden verwerkt. Bij de klassieke merken of huismerken althans.

Maar dan: de prijs!

Is de prijs per wasbeurt voor jou doorslaggevend? Wel blijf dan best wassen op grootmoeders wijze: dozen poeder slepen dus. Wassen met capsules is het duurst, tenzij je kiest voor het huismerk. Dan is de prijs quasi vergelijkbaar. Weet wel dat huismerken minder zorgvuldig omspringen met de bestanddelen. Lees: vaak zijn er aroma's of moleculen in verwerkt die potentieel allergische reacties kunnen uitlokken. Dan betalen wij liever dat ietsje meer om zeker te zijn.

En welk merk best?

Let’s talk business! In het land der blinden is eenoog koning, maar om echt zeker te zijn, wierpen wij meer dan één oog op het oneindige aanbod van merken.

Komt veruit als beste uit de blancotest: Ariel 3 in 1 pods. Prijs per wasbeurt: zo’n 45 cent, tenzij je bij de 1+1 kortingen in de supermarkt je slag slaat. Wat we ten zeerste aanraden! Dit merk scoort het best voor de witte was!

Voor gekleurde en zwarte was, scoort het vloeibaar eco-huismerk van Carrefour het best. Je hoeft niet te vrezen als je de deur van jouw wasmachine opent. En ook de prijs is een bonus: prijs per wasbeurt: 23 cent!

Lees meer