VTM-journalist Boudewijn Van Spilbeeck out zich als transgender: "Vanaf morgen ben ik Bo"

Boudewijn Van Spilbeeck (58) zal vanaf morgen door het leven gaan als vrouw. Dat maakt de journalist van het VTM Nieuws, die voortaan Bo Van Spilbeeck zal heten, zelf bekend in een persoonlijke brief.

"Ik heb de beslissing genomen om voortaan als vrouw door het leven te gaan. Dit zal bij velen als totaal onverwacht overkomen, maar voor mij en mijn omgeving is het dat niet. Mijn beslissing om van geslacht te veranderen, neem ik niet lichtzinnig", schrijft Boudewijn 'Bo' Van Spilbeeck op de website van VTM Nieuws.

De journalist worstelt naar eigen zeggen al bijna heel zijn leven met zijn vrouwelijke gevoelens. "15 jaar geleden heb ik een eerste keer overwogen om de transitie van man naar vrouw te doen, maar de tijdsgeest leek mij er nog niet rijp voor. Ik vreesde mijn fantastische job, mijn vrienden en vooral mijn dierbaar gezin te verliezen", legt hij uit.

Caitlyn Jenner als voorbeeld

"De voorbije vijf, zes jaren is mijn onbehagen om als man te leven heel sterk toegenomen. Externe factoren hebben alles versneld: een aantal transgender-vloggers op YouTube die succesvol de transitie doorgemaakt hebben. Maar ook realityster Caitlyn Jenner, in een vorig leven bekend als Olympisch kampioen Bruce Jenner. Dat zij op 65 jaar toch de beslissing nam om van geslacht te veranderen, heeft mij doen inzien dat het ook voor mij niet te laat was", valt te lezen.

"Morgen ga ik werken als vrouw, als Bo"

Van Spilbeeck is al dertig jaar getrouwd en heeft twee kinderen. "Voor mijn partner, mijn kinderen en mijn naaste familie is mijn beslissing niet gemakkelijk geweest. Maar wij zijn vastberaden om deze moeilijke tocht samen af te leggen en tot een goed einde te brengen", schrijft de journalist dankbaar.

VTM filmde de transitie van Boudewijn naar Bo en toont daarover morgen om een speciale reportage bij Cathérine Moerkerke. "Morgen ga ik voor het eerst als vrouw werken, als Bo", eindigt de open brief.

Bekijk de reportage op dinsdag 30 januari om 21.40 uur op VTM.

Lees meer