Na soep van 20 jaar: “Doel verdwijnt”

Na meer dan 200 onteigeningen en jaren van slabakken in het dossier rond de uitbreiding van de haven van Antwerpen, lijkt de eindmeet in zicht. “Doel verdwijnt”, heeft minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) deze ochtend gezegd. Hij wil dit jaar nog de knoop doorhakken zodat het voor iedereen voor eens en altijd duidelijk is.

Al 20 jaar wordt er getreuzeld in het dossier rond de uitbreiding van de Antwerpse haven: 8 mogelijke scenario’s lagen de afgelopen jaren op tafel. Sommigen waarin het polderdorp Doel kon blijven, anderen waarin Doel zou verdwijnen. De onteigeningen zijn grotendeels al doorgevoerd, maar een definitieve knoop werd nooit doorgehakt. En daar wil Ben Weyts verandering in brengen met een negende en nieuw voorstel dat nu op tafel is gelegd.

Daarin is geen ruimte meer voor Doel, en wordt er resoluut gekozen voor de toekomst van de haven en dus in concreto de uitbreiding van de Antwerpse haven én de Waaslandhaven. Weyts lijkt zeker van zijn zaak: “Dit voorstel bevat de beste elementen van de acht vorige dossiers!” En volgens de minister van Mobiliteit zou het wel eens snel kunnen gaan.

De Vlaamse regering zal de komende weken en maanden de effecten van dit nieuwe scenario onderzoeken zowel qua impact op de natuur, mobiliteit en leefbaarheid. Dat zou zo’n twee tot drie maanden in beslag kunnen nemen, waarna de regering vrijwel meteen een beslissing kan nemen. Het actiecomité Doel2020, dat al jaren ijvert voor het behoud van het spookdorp, steigert. “Dit zal er nooit doorkomen”, reageren ze bij vrt nws.

“Dit plan voldoet niet aan de Europese natuurnormen en kaderwaterrichtlijn.” Ijdele hoop? Sowieso zal dit dossier wellicht nog een juridisch staartje krijgen en is het laatste van Doel nog niet gezegd. Maar bij Doel2020 willen ze nog even het pad van de onderhandelingen bewandelen. Maar die deur lijkt Weyts toch dicht gegooid te hebben.

Lees meer