Het is weer van dat! De Lijn plant een 24-urenstaking deze maand ... en op een vrijdag! 

De Lijn heeft een 24-urenstaking aangekondigd voor binnen twee weken, op een vrijdag. Het bedrijf wil een aantal diensten centraliseren en daar kunnen de werknemers en de vakbonden duidelijk niet mee lachen. Wat is dan de oplossing? Een staking ...

Op vrijdag 16 februari kunnen wij ons verwachten aan minder rijdende trams en bussen. De Lijn heeft namelijk een 24-urenstaking aangekondigd omdat het personeel zich zorgen maakt om een herstructurering. Eerst was er sprake van een staking op 7 februari, maar die is intussen weer ingetrokken.

Banen bedreigd

Bij De Lijn zouden ze graag bepaalde diensten centraliseren. Hierdoor komen liefst 286 jobs in gevaar. Het gaat vooral om bedienden en werknemers in managementsfuncties. Die herstructurering wil De Lijn dan weer opvangen via (brug)pensioen en door geen vervanging te voorzien van spontane vertrekkers, maar dat wordt niet zomaar geaccepteerd. "Hoe meer informatie we krijgen, hoe meer ongerustheid er is bij het personeel", zegt Jan Coolbrandt van ACV aan VRT. "Het plan kadert in een besparingsoefening en is ook een voorbereiding van De Lijn op 2020. Ze willen klaar zijn voor de liberalisering van de markt voor openbaar vervoer." In het verleden hebben de vakbonden ook al een aanzegging ingediend tegen het dossier over de reorganisatie bij De Lijn.

Storing

Het slechte nieuws is dat de staking valt op een vrijdag, maar het goede nieuws is dat ze wel plaatsvindt in de krokusvakantie. Hierdoor zullen scholieren minder hinder ervaren.

Lees meer