Game-changer: Verenigde Staten produceert nu zo veel olie dat zelfs Saoedi-Arabië opkijkt

Je zou denken dat olieproductie van steeds minder belang wordt, maar tot we een echte hernieuwbare bron vinden, gaat de zoektocht steeds verder. De Amerikanen doen het goed: hun productie van ruwe olie passeerde de in november voor 't eerst de magische grens van 10 miljoen vaten per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 1970.

Volgens de EIA (de Energy Information Administration) moet die hoeveelheid in 2018 stabiliseren tot 10,3 miljoen vaten per dag, om volgend jaar nog een versnelling hoger te schakelen en uit te komen op 10,9 miljoen vaten per dag.

Met zulke cijfers spelen de VS nu in dezelfde divisie als Saoedi-Arabië. Een radicale verandering dus want ter vergelijking: amper een tiental jaar geleden produceerden de Amerikanen 5 miljoen vaten per dag.

De Amerikanen zijn er in geslaagd hun productie gevoelig op te drijven dankzij nieuwe hydraulische technieken die worden aangewend bij het boren naar schalie-olie.

Saoedi-Arabië wil investeren in Amerikaans schaliegas en -olie

Eind vorig jaar raakte bekend dat Saoedi-Arabië wil investeren in de productie van Amerikaans schaliegas en-schalie-olie. Het Saoedische staatsbedrijf Aramco voert gesprekken met verschillende Amerikaanse producenten, waaronder Tellurian. Los daarvan tonen de Saoedi’s ook interesse voor twee gigantische Amerikaanse olie- en gasbekkens, de Perm en Eagle Ford.

Pogingen om Amerikaanse olie- en gasactiva te verwerven zouden een keerpunt betekenen in de Saoedische oliestrategie. Het land is al tientallen jaren 's werelds grootste exporteur van ruwe olie, maar de snel groeiende Amerikaanse productie van schalie-olie heeft de olieprijzen gedrukt. Voor de Saoedi’s zat er niets anders op dan hun afhankelijkheid van de inkomsten uit de enorme aardoliereserves af te bouwen. Dat proces is onder leiding van kroonprins Mohammad bin Salman (MbS) al een tijd geleden ingezet.

De gesprekken die de Saoedi's en de Amerikanen voeren zijn een gevolg van de sterk verbeterde relaties tussen Riyadh en Washington. President Trump ziet de Saoedi’s als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de Iraanse invloed in de regio.

© AFP

Lees meer