Grootste krant van Brazilië stopt met Facebook ondanks 5,9 miljoen volgers

De grootste krant van Brazilië, de Folha de S. Paolo, stopt met het publiceren van haar artikels op Facebook. De krant houdt zijn Facebookpagina met bijna 6 miljoen volgers wel open, maar zal er geen nieuwe artikels meer op plaatsen. Lezers die stukken van de Folha willen delen moeten dat voortaan via hun persoonlijk account doen. 

Deze keuze is een gevolg van de aankondiging van Facebook vorige maand, zij besliste dat nieuwsitems minder zouden verschijnen op het nieuwsoverzicht van de bezoekers. Volgens de krant zal die beslissing ‘fake news’ alleen nog maar meer promoten. Hoewel de Folha zo’n 5.9 miljoen volgers heeft op het sociale platform.

"Facebook is vijandig gebied voor kwaliteitsjournalistiek"

“De nadelen van Facebook om informatie tot bij lezers te krijgen zijn overduidelijk geworden, nadat beslist werd om professionele journalistiek minder zichtbaarheid te geven en de poort te openen voor ‘fake news’, zegt Folha. “Facebook is nu een vijandig gebied voor wie kwaliteitsjournalistiek biedt.”

Tussen oktober en januari ontdekte de krant dat de interacties met sites die fake news verspreidde, drie maal gestegen was, de interactie met professionele nieuwssites daalde met 17%.

Kranten willen eigen, geen Facebook-abonnees

Volgens analisten krijgen we met deze beslissing van Folha een nieuwe generatie berichtgeving waarbij meer focus gelegd zal worden op de verkoop van abonnementen. Begin deze week werd aangekondigd dat de New York Times voor het eerst ooit voor 1 miljard dollar abonnementsgeld verdiend heeft. Dit is zo’n 60% van hun totale inkomsten.

Na India en de VS, is Brazilië met meer dan 130 miljoen het land met de meeste accounts op Facebook

Bekijk hier de aankondiging van Folha de S.Paulo

Lees meer