EU ziet rijken vertrekken, Azië produceert er aan de lopende band

Rijke Londenaars verlaten de stad nu nieuwe belastingen het duurder maken om er te erven en te investeren. Ook welstellende Europeanen die lang in Londen woonden keren na de Brexit huiswaarts. Londen rangschikt daarmee in het rijtje van steden als Parijs, het Nigeriaanse Lagos en het Turkse Istanboel. Al deze steden kenden een netto uitstroom van HNWI’s (High Net Worth Individual). Dat zijn mensen die over een fortuin van minimaal 1 miljoen dollar beschikken.

In Londen verlieten in 2017 ruim 5.000 van deze rijken de stad, terwijl er amper 1.000 toekwamen. Dat staat te lezen in de jaarlijkse Global Wealth Migration Review van onderzoeksbureau New World Wealth.

Voor Londen gaat het om een opmerkelijke ommekeer van een trend die de voorbije 30 jaar duizenden buitenlandse rijken juist naar de Britse hoofdstad bracht.

Wanneer rijken een land verlaten wordt dat meestal als een slecht teken beschouwd dat weinig goeds voorspelt voor de toekomst. Rijken vertrekken als eerste, net omdat ze de middelen hebben om dat te doen. Voor de middenklasse en de armen ligt dat een pak moeilijker.

Chinese en Indiase rijken vertrekken talrijk

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich dan steden als Auckland, Dubai, Montreal, New York, Tel Aviv en Toronto, die een instroom van HNWI’s rapporteren.

New World Wealth houdt in zijn rapport enkel rekening met HNWI’s die minimaal 183 dagen per jaar (de helft + één dag) in hun nieuwe land verblijven. Net als de voorbije jaren waren ook dit jaar de Chinese en Indiase rijken het talrijkst om nieuwe oorden op te zoeken. Wel verwacht New World Wealth dat die mensen huiswaarts zullen keren naarmate de levensstandaard in hun land verbetert.

Venezuela zag op 10 jaar de helft van zijn rijken vertrekken

Interessant in dat verband is de onderstaande infografiek van Visual Capitalist (klik hier voor een grotere versie). De blauwe regio's zien miljonairs vertrekken, in de rood gekleurde gebieden wordt steeds meer rijkdom gecreëerd. Daaruit blijkt dat België sinds de financiële crisis van 2008 ruim 7% van zijn rijken is kwijtgespeeld. Diezelfde crisis heeft Griekenland zo goed als geruïneerd Meer dan 1 op elke 3 rijken heeft het land verlaten. Op Malta na zagen de meeste EU-landen de voorbije 10 jaar meer rijken vertrekken dan toekomen.

Een omgekeerde tendens kan worden opgemeten in o.a. China (+198%), Vietnam (+210%), India (+160%), Australië (+83%), Nieuw-Zeeland (+90%), Uruguay (+117%), Panama (+125%), Ethiopië (+190), Malta (+95%), Sri Lanka (+133), Mauritius (+195%) en Indonesië (+92%).

Landen als China en India zien dus rijken bij de vleet vertrekken, maar produceren in eigen land ook aan de lopende band nieuwe gefortuneerden

Grootste verliezer is het socialistische paradijs Venezuela, dat op 10 jaar de tijd de helft van zijn rijken kwijtspeelde.

Lees meer