Open oorlog tussen Israël en Syrië? F-16 neergehaald en grootste luchtaanvallen in 35 jaar

Een Israëlisch gevechtsvliegtuig is neergehaald op Israëlisch grondgebied, iets wat al meer dan 35 jaar niet meer gebeurd was. De twee piloten zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is in levensgevaar.

Volgens verschillende bronnen zou de Israëlische F-16 zijn neergehaald door het Syrische leger. Het gaat om een van de ernstigste incidenten sinds in maart 2011 de burgeroorlog in Syrië uitbrak en waarbij zowel Israël, Iran als Syrië zijn betrokken.

Aanleiding tot het incident was een Iraanse drone die het Israëlische luchtruim was binnengedrongen en volgens Jeruzalem de soevereiniteit van de Joodse staat heeft geschonden. De Israëliërs startten daarop aanvallen op twaalf Iraanse doelwitten in Syrië. Het zou gaan om de grootste en meest significante aanval tegen de Syrische luchtmacht sinds de Libanese oorlog van 1982.

Hezbollah: "Begin van een nieuw tijdperk"

De Libanese terreurbeweging Hezbollah, die wordt gesponsord door zowel Syrië als Iran, noemde het neerhalen van de Israëlische F-16 ‘het begin van een nieuw strategisch tijdperk’, dat een einde maakte aan oude afspraken.

De Israëlische premier Netanyahu heeft ondertussen telefonisch contact gehad met zowel de Russische president Poetin als met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Poetin vroeg Netanyahu elke escalatie van het conflict te voorkomen, terwijl Tillerson zijn onvoorwaardelijke steun aan de Joodse staat herhaalde.

"Enige doel van Iran is om Israël te vernietigen"

Volgens Netanyahu wil Iran zijn land aanvallen vanop Syrisch grondgebied met als enig doel Israël te vernietigen. Dat zei hij in een televisieboodschap die ook via sociale media is verspreid.

Hij benadrukte dat zijn waarschuwingen over Iraanse militaire activiteit in Syrië 100 procent correct waren en dat Jeruzalem zowel Iran als Syrië verantwoordelijk stelt voor de aanval.

Op de Iraanse televisie zei president Rouhani dat landen die hopen resultaten te behalen door hun buurlanden te bombarderen ‘dwalen’.

Lees meer