"Islam compatibel met de waarden van de Republiek", zegt meerderheid Fransen nu

De islam is compatibel met de waarden van de Franse Republiek. Dat is wat nu meer dan de helft van de Fransen vindt, blijkt uit een peiling van bureau Ifop in opdracht van Le Journal du Dimanche (LJDD). 

Ruim 56% van de ondervraagden antwoordt ‘ja’ op de vraag of de islam en de waarden van de republiek compatibel zijn. 43% is het daar niet mee eens en 1% heeft geen mening.

Het gaat om een belangrijke ommekeer, want in 2016 lagen die percentages nog exact omgekeerd, met 56% die dacht dat beide niet compatibel waren en 44% die dacht van wel.

Vooral in rechtse middens is de oppositie groot, met 63% nee’-stemmers onder Les Républicains (de voormalige UMP van ex-president Narkozy) en 62% bij aanhangers van het Front National van Marine Le Pen. Onder de sympathisanten van president Macrons La République en Marche (LRM) vindt amper 41% dat beide incompatibel zijn. De percentages dalen verder naarmate men naar links opschuift, met 39 % bij La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon en 27% bij de Parti Socialiste.

Islam niet financieren met belasting op halalproducten

Een grote meerderheid van Fransen (70%) toont zich wel tegenstander van de invoering van een belasting op halalproducten om de islam in het land te financieren.

Het waren de Conseil français du culte musulman (CFCM) en het Observatoire de la laïcité die in 2016 zulke maatregel had voorgesteld.

Beide instellingen wilden op die manier verhinderen dat fundamentalistische regimes in het Midden-Oosten de vrije hand krijgen in de financiering van moskeeën en de opleiding van de imams in Frankrijk.

De 'nieuwe Franse islam' van Emmanuel Macron

Uitgerekend op dezelfde dag als de enquête door LJDD wordt gepubliceerd, raakt bekend dat Emmanuel Macron nog voor de zomer werk wil maken van een ‘nieuwe Franse islam’.

Doelstelling: "de islam laten functioneren binnen een vreedzame relatie met de Franse staat en andere godsdiensten door die 'nieuwe islam' de voortrekker te maken in de strijd tegen het fundamentalisme."

Lees meer