"Islam compatibel met de waarden van de Republiek", zegt meerderheid Fransen nu

De islam is compatibel met de waarden van de Franse Republiek. Dat is wat nu meer dan de helft van de Fransen vindt, blijkt uit een peiling van bureau Ifop in opdracht van Le Journal du Dimanche (LJDD). 

Maar liefst 56% van de mensen die ondervraagd werden, antwoorden ‘ja’ wanneer hen gevraagd wordt of de islam van de republiek Frankrijk overeenkomstig zijn. 43% antwoordde ‘nee’, 1% had geen mening. Het totaal tegenovergestelde van 2016.

Islam niet financieren met belasting op halalproducten


Wel zei 70% van de Fransen dat ze voor het idee zijn om belastingen te heffen op halalproducten, om zo de islam in hun land te kunnen financieren. Deze regel werd uitgeschreven door de Conseil français du culte musulman (CFCM) en het Observatoire de la laïcité die in 2016.

Deze twee organisaties wilden op die manier voorkomen dat radicale regimes uit het Midden-Oosten alle macht hebben in de financiering van moskeeën en de opleiding van imams in Frankrijk.

De 'nieuwe Franse islam' van Emmanuel Macron


Toevallig werd op de dag dat de resultaten van de enquête werden bekendgemaakt door LJDD, kondigde president Macron aan dat hij nog voor de komende zomer werk wil maken van een ‘nieuwe Franse islam’.

Doelstelling: "de islam laten functioneren binnen een vreedzame relatie met de Franse staat en andere godsdiensten door die 'nieuwe islam' de voortrekker te maken in de strijd tegen het fundamentalisme."

Lees meer