VRRO en Vlaamse Radiovereniging willen ook op DAB+

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Is het einde van de ruis op je transistor of autoradio ook voor de echte lokale radio op lange termijn in zicht? Lokale radio zou zich tevreden moeten stellen met op de traditionele FM-band te blijven. In die traditionele ‘vrije radio’sector stijgt het ongenoegen zienderogend, bij studentenradio’s, stadsradio's tot carnavalradio’s. Belangenverenigingen de VRRO en de Vlaamse Radiovereniging vragen om bijsturing van de plannen van Minister van Media Sven Gatz.

Die had het afgelopen vrijdag (9 februari) verduidelijkt dat de digitale ether DAB+ voorbehouden zal blijven voor nationale radiostations en de vier onlangs erkende netwerken.

Intussen sloegen Michel Vanderfeesten (foto) van VRRO en Bruno Heyndrickx, Vlaamse Radiovereniging de handen in elkaar en stuurden de minister een vraag ter verantwoording.

Dit is een fragment van hun tekst aan de minister en de mediaspecialisten in de Commissie Media in het Vlaams Parlement Wilfried Vandaele (NV-A), Katia Segers (sp.a), Bart Caron (Groen) en Karin Brouwers (CD&V).

© Lena Dierickx

“(…)Wij begrijpen niet waarom lokale radio’s nog jaren zouden moeten wachten op een mogelijkheid om via DAB+ te kunnen uitzenden. In Duitsland is men volop bezig met het uitrollen van lokale DAB+ zenders: Neue lokale DAB+ Programme in Leipzig und Freiberg

De lokale radio’s betekenen volgens de recentste luisteronderzoeken een marktaandeel van 7%, meer dan bijvoorbeeld Radio Nostalgie. (...) Beide verenigingen vragen dan ook uitdrukkelijk dat er de komende maanden voldoende frequentieruimte vrijgemaakt wordt voor lokale/regionale radio’s.

Daarbij zou moeten uitgegaan worden van verzorgingsgebieden die voldoende groot zijn, bijvoorbeeld 20 km rond een centrumstad en van dezelfde normen qua veldsterkte indoor als nu voorzien wordt voor de nationale zenders. Het plan voorgesteld door zendermaatschappij Broadcast Partners lijkt ons een interessante basis voor zo’n frequentieplan (….)”

Wordt vervolgd. Lees ook DAB+ voor lokale radio ‘onder constructie’ Al duurde dit niet zo heel lang!