Rijkste Belg Albert Frère zou Belgische staat welgeteld 8 dagen lang in leven kunnen houden

Het persagentschap Bloomberg stelde de Robin Hood Index op. Die bepaalt hoe lang de overheid van een land kan overleven indien de rijkste persoon van dat land voor de kosten ervan zou moeten opdraaien omdat die overheid failliet is? Een wat hypothetische vraag, maar toch ...

Analisten keken naar de rijkste inwoners van 49 landen met verschillende politieke regimes en stelden een lijst op met daarin de rijkste inwoner van elk land (in slechts 4 landen gaat het om een vrouw: Angola, Australië, Chili en Nederland).

Daarna werd bekeken hoeveel geld die persoon netto bezat op 31 december 2017. Als basis werd de Bloomberg Billionaires Index genomen. Dat bedrag werd dan gedeeld door het geld dat dagelijks nodig is om de overheid in het land draaiende te houden. Die laatste som werd berekend aan de hand van gegevens van het IMF.

Cyprus is het beste af, want de overheid zou er 441 dagen overleven op de 10 miljard dollar die zijn scheepvaartmagnaat John Fredriksen bezit.

Minder vlot zou het gaan in Japan, Polen, de Verenigde Staten en China. In dit laatste land zou het fortuin van Jack Ma - de 16de rijkste persoon ter wereld - volstaan om de Chinese overheid exact 4 dagen boven water te houden.

Jeff Bezos, de rijkste mens ter wereld, zou de Amerikaanse overheid 24 uur langer in leven kunnen houden, voor een totaal van 5 dagen, even lang als Hugh Grosvenor het Verenigd Koninkrijk en Dieter Schwarz zijn Duitsland.

Belgische overheid kost 615 miljoen euro per dag

België zou dan weer 8 dagen overleven, mits het fortuin van staalmagnaat Albert Frère (links op de foto naast zijn collega-miljardair Bernard Arnault) zou worden aangesproken. Dat fortuin werd eind 2017 op 5 miljard euro geschat, terwijl de dagelijkse kostprijs van onze overheid 615 miljoen euro bedraagt.

Onze buurlanden Frankrijk en Nederland zijn iets meer relax. De fortuinen van respectievelijk Bernard Arnault (Groupe LVMH) en Charlene De Carvalho-Heineken van de gelijknamige brouwerijgroep zouden volstaan om de loakel overheid ruim 15 dagen langer te laten functioneren.

Lees meer