Eet je veel kant-en-klare maaltijden en cornflakes? Dan heb je een hoger risico op kanker

Geen zin om te koken vanavond? Misschien toch eens twee keer nadenken voor je die klaargemaakte lasagne koopt. Uit een recente studie blijkt namelijk dat iemand die veel kant-en-klare maaltijden eet, een groter risico loopt op kanker. Maar wat mag je dan nog wel eten?

Een Franse studie heeft aangetoond dat er een verband is tussen de consumptie van kant-en-klare maaltijden en kankerontwikkeling. Aan het onderzoek namen meer dan 100.000 mensen deel. Uit de resultaten bleek dat wanneer je 10 procent meer verwerkte voeding eet, je 12 procent meer kans op kanker hebt.

Wat mag je dan nog eten?

Maar wat is bewerkte voeding? We hebben het dan over chips, koekjes, snoep en frisdrank, maar ook over verpakt brood en sandwiches, gehaktballen, fish sticks, kippennuggets, instant noodles, diepvries en kant-en-klare maaltijden. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suiker, vet en zout.

Voor mensen die dagelijks één derde van hun calorieën uit bewerkte voeding halen, is het risico op kanker het grootst. Voor een man betekent dat concreet: een chocoladereep, een blik cola, een kom cornflakes en één vierde van een pizza per dag. Volgens het onderzoek verklein je het gevaar door te kiezen voor rauwe en verse voedingsmiddelen.

Kankerexperte Linda Bauld voegt toe: "Ons snelle leven en de slimme marketingtechnieken van de voedingsindustrie zorgen ervoor dat we naar gemakkelijke, verwerkte gerechten grijpen."

Additieven zijn grote boosdoeners

De studie linkt voedsel niet rechtstreeks aan kanker. Volgens de onderzoekers gaat het eerder om de additieven of de toegevoegde stoffen aan het eten. "In Europa zijn er meer dan 400 toegelaten additieven", zegt wetenschapper Touvier. "De meeste zijn waarschijnlijk veilig, dus er is geen reden tot paniek."

Lees meer