Wall Street gelooft fabel over de Tesla Semi niet: "Waar staat die fabriek?"

Steeds meer investeerders en analisten storen zich aan het fabelgehalte van de beloftes die Tesla-baas Elon Musk om de zoveel weken uit zijn mouw schudt. De volgende in de rij is superinvesteerder Jim Chanos, een van de weinigen die ook grote problemen in China voorspelde en gelijk kreeg.

Elon Musk is een rasverkoper en dat is zijn grootste kwaliteit. Hij slaagt er telkens in de aandacht op te eisen met zijn nieuwste geweldig idee. Maar bij de executie van die ideeën loopt het dan grondig mis. En dat wordt nu een probleem. Daarbovenop begint hij zaken te beloven waarvan hij weet dat hij ze niet kan waarmaken. We belanden dus op een gevaarlijk kantelpunt", dat zei Jim Chanos in een interview met Business Insider.

Chanos zit al een tijd achter Tesla aan. Al in 2015 zei hij dat de elektrischewagenmaker ‘nog een lange weg moet afleggen om de miljoenenverkoop te bereiken die al in de aandelenprijs verrekend zit.' Sinds dan is het aandeel nog eens met 50% in waarde gestegen. Chanos stoort zich aan twee zaken: Musk vertelt zaken die gewoon niet kunnen en het bedrijf wordt geconfronteerd met een indrukwekkende leegloop van topmanagers.

© Mike Windle/Getty Images for Vanity Fair

Waar staat die fabriek?

Chanos komt dan terug op de elektrische vrachtwagen Tesla Semi, die in 2019 op de markt moet komen en die zal volgens Musk een absolute 'game changer'. Niet enkel kan hij 800 kilometer afleggen wanneer hij het maximaal toegelaten gewicht trekt, de vrachtwagen zou de kost per kilometer voor vrachtbedrijven ook nog eens met 20% kunnen doen zakken. Maar volgens Chanos is die truck nergens te bespeuren. Evenmin als de fabriek waar hij gebouwd moet worden.

© Tesla

Wie op Wall Street vertrouwt Musk nog?

Chanos is niet de enige op Wall Street die zich stoort aan Musks fabels. Vorige week antwoordde Colin Rush, de lead-analist bij Oppenheimer, in een interview op de zakenzender CNBC nog kortweg ‘nee’ op de vraag of hij Musk vertrouwt. “Als je ziet dat ze een wagen de ruimte in kunnen schieten, zou je toch verwachten dat ze hier een fatsoenlijke tijdstabel kunnen maken. Maar dat is gewoon niet het geval. Tesla heeft geen idee hoe het problemen moet oplossen en daarom gaan we er van uit dat er steeds problemen zullen zijn.”

Lees meer