FBI kreeg tips over Cruz, maar deed er niets mee: "Dit is onacceptabel"

De FBI zou geweten hebben dat Nikolas Cruz, de 19-jarige die afgelopen woensdag zeventien mensen vermoordde in een school in Florida, wapens bezat en al had gepraat over het plegen van een schietpartij op de school. Die informatie zouden ze een maand geleden gekregen hebben via een tip van iemand dicht bij Cruz, maar zou niet tot een verder onderzoek hebben geleid. De FBI geeft nu toe grote fouten te hebben gemaakt.

Via de FBI-hotline zou de overheidsdienst een telefoontje gekregen hebben op 5 januari waaruit zou blijken dat Nikolas Cruz "een verlangen had om mensen te vermoorden, onberekenbaar gedrag vertoonde en verontrustende dingen postte op social media". Die informatie moest verder onderzocht en naar de FBI-afdeling in Miami worden gestuurd, maar dat is dus niet gebeurd.

Cruz wou "professionele school shooter" worden

Die tip zou al de tweede geweest zijn in amper vier maanden, nadat eerder iemand had gemeld dat Cruz op het internet verschillende comments had gemaakt waarin hij zei een "professionele school shooter" te willen worden.

De FBI slaat nu mea culpa. Amerikaans Justitieminister Jeff Sessions wijst met de vinger naar zijn eigen agenten. Ook de gouverneur van Florida, Rick Scott, reageerde ontstemd op het nieuws. Hij zei dat zulke waarschuwingen onbehandeld laten "onacceptabel" is en vroeg meteen ook het ontslag van FBI-baas Christopher A. Wray. "Zeventien onschuldige mensen zijn dood. Je fout toegeven, is nu niet genoeg meer."

Republic of Florida

Eerder raakte al bekend dat Nikolas Cruz extreemrechtse en racistische gedachten had, ook openlijk vrouwen en joden haatte en met psychische problemen kampte. "Hij zou altijd praten over hoe hij voelde dat blanken een beetje beter waren dan anderen", getuigende voormalige klasgenoten van Cruz. "Hij zou dingen zeggen zoals 'Mijn mensen zijn hier om de wereld te industrialiseren en nieuwe dingen te beginnen, terwijl jouw mensen [zwarten en Latino's] alleen maar ruimte innemen.'" Cruz zou ook lid geweest zijn van de Republic of Florida, een extreemrechtse para-militaire organisatie.

Lees meer