Gaan we binnenkort op vakantie naar Saoedi-Arabië?

We associëren Saoedi-Arabië niet meteen met een vakantiebestemming, maar daar komt straks misschien verandering in. De Arabieren zullen de toeristische sector immers nodig hebben om hun afhankelijkheid van olie af te bouwen. Tien dagen naar Mekka of Medina?

Saoedi-Arabië is de laatste tijd aan een grote schoonmaak bezig, wat het land een beter imago zou moeten geven. Maar als vakantiebestemming voor komende zomer hadden we het land toch nog niet op onze bucket list staan. Toch wil het land nog voor het einde van dit decennium een forse groei in die sector. Tegen 2020 moeten er 1,2 miljoen Arabieren in toerisme actief zijn. Dat is 50 procent meer dan momenteel het geval is.

Meer jobs nodig

“Verwacht kan worden dat de toeristische activiteit in Saoedi-Arabië de volgende periode een gemiddelde groei met 5,8 procent per jaar zal kennen,” stelt een rapport van BMI Research. Het toerisme en zijn onrechtstreekse effecten vertegenwoordigen twee jaar geleden al 10,2 procent van het totale Saudische bruto binnenlandse product. Daarmee scoorde het toerisme in Saoedi-Arabië al hoger dan de rest van het Midden-Oosten, waar de sector in de economie gemiddeld een aandeel van 9,1 procent heeft.

In het land bestaat een grote werkloosheidsgraad, en die wil de regering terugdringen. De Arabieren moeten ook minder afhankelijk worden van jobs in de openbare sector.

Vooral pelgrims

Natuurlijk zal toerisme in een gelovig land als Saoedi-Arabië ook vooral met religie te maken hebben, zo voorspelt het rapport. Nu al heeft 40 procent van de buitenlandse bezoekers van het land religieuze redenen, maar dat aantal kan nog stijgen.

"Onder meer de bouw van bijkomende overnachtingsmogelijkheden, de aanleg van hogesnelheidstreinen tussen Mekka en Medina en een metronet in Mekka, kunnen ertoe leiden dat opnieuw meer pelgrims, na verscheidene jaren achteruitgang, kunnen worden ontvangen. Bovendien zal de sector profiteren van de inspanningen van de overheid om het religieus toerisme te bevorderen.”

Gewone toeristen?

Andere vormen van toerisme zullen in eerste instantie toch een uitdaging worden, ook omdat Saoedi-Arabië op dat vlak zware concurrentie van andere landen uit de Golf-regio krijgt. De Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Oman hebben allemaal een forse voorsprong. Maar er zijn wel mogelijkheden volgens het rapport, want Saoedi-Arabië wil een aantal megaprojecten realiseren en de regels in het land lijken stilaan te versoepelen.

Lees meer