Trump vindt een verband tussen het drama in Florida en het FBI-onderzoek naar Rusland

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zwaar uitgehaald naar de FBI, omdat ze het drama in een school in Florida deze week niet konden voorkomen. Volgens Trump zijn ze te veel bezig met het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de verkiezingen. Inmiddels ligt Trump zelf onder vuur, omdat hij de wapenwetten van zijn voorganger Barack Obama heeft teruggeschroefd.

"Erg triestig dat de FBI de vele signalen van de schutter van Florida niet gezien heeft. Dit kunnen we niet aanvaarden. Ze brengen te veel tijd door met het bewijzen van Russische inmenging met de Trump-campagne - die er niet is. Ga terug naar de basis en maak ons allemaal trots!", tweette Trump. De FBI heeft wel degelijk toegegeven dat ze niet hebben opgetreden na een tip over de schutter Nikolas Cruz. Een persoon uit zijn omgeving had gesteld dat Cruz een wapen bezat, de intentie had om mensen te doden en potentieel een school zou aanvallen. Bovendien was hij geen onbekende voor de politie.

Rusland

Bij de schietpartij in een school in Florida kwamen vorige woensdag 17 mensen om het leven. Het was meteen de dodelijkste schietpartij op een school sinds 2012. Typisch in de dagen na zo'n aanslag zijn de stemmen om de wapenwet te verstrengen. Studenten die de schietpartij overleefden, deden een emotionele oproep en bekritiseerden Trump omdat hij de steun heeft gekregen van de NRA (National Rifle Association).

Trump weerlegt de kritiek dus in de richting van de FBI, die volgens de president niet goed gewerkt heeft. De president ligt al een tijdje overhoop met de inlichtingendienst, aangezien ze nog steeds onderzoeken of Rusland een invloed heeft gehad tijdens de presidentsverkiezingen. Trump heeft iedere band met Moskou altijd ontkend. Eerder deze week zijn nochtans dertien Russen aangeklaagd wegens inmenging in de verkiezingen. Voorts worden ook drie Russische bedrijven genoemd.

"Shame on you!"

Het is jammer dat Trump op die manier de aandacht van de essentie van het probleem haalt, want het was lang niet de eerste schietpartij in de VS in het nog jonge jaar 2018. Trump zou ooit een heel andere houding over wapens gehad hebben, maar zijn standpunten zijn met de jaren geëvolueerd. Dat heeft wellicht ook te maken met het feit dat er veel geld van de NRA naar zijn campagne is gevloeid. Trump kreeg zo'n 11,4 miljoen dollar steun, en liefst 19,7 miljoen dollar werd gebruikt om Hillary Clinton in een slecht daglicht te stellen.

Tijdens een bijeenkomst in Florida gisteren was het standpunt van de studenten duidelijk. Studente Emma Gonzalez uitte op het podium zware kritiek aan het adres van Trump en gelijkaardige politici. "Als de president naar mij komt en zegt wat voor een vreselijke tragedie dit was en hoe er niks aan gedaan wordt, dan zal ik hem met plezier vragen hoeveel geld hij van de NRA gekregen heeft", zegt ze. Ze sloot af met krachtige woorden voor Trump: "Shame on you!"

Lees meer