Heeft de film Black Panther Wales nu net onafhankelijk verklaard?

Aandachtige toeschouwers hebben het misschien al gemerkt: in de nieuwe Marvel-film 'Black Panther' hangt een opvallende vlag in een scène die een bijeenkomst van de Verenigde Naties moet voorstellen. Tussen die van de andere leden zien we prominent de vlag van Wales in beeld. Een statement van een film die sowieso al bol staat van verwijzingen?

Wales maakt al eeuwen deel uit van het Verenigd Koninkrijk, en dat betekent ook dat het geen eigen zitje heeft binnen de Verenigde Naties. Verrassend dus dat de Welshe vlag daar tussen die van de andere landen hangt. Betekent dit dat Wales in het imperium van Marvel een volwaardige en onafhankelijke staat is? In de scène neemt het fictieve land Wakanda deel aan een zitting van de Verenigde Naties.

Fans van de film overspoelen de sociale media alvast met positieve berichtjes hierover. Voor sommigen is dit de reden waarom Black Panther andere films zoals Thor: Ragnarok nog overtreft.

Onafhankelijkheid

Het bericht werd ook snel opgepikt door de politieke groep Yes Cymru. Zij pleiten voor de onafhankelijkheid van Wales, ook al is daar volgens polls geen uitgesproken vraag naar. "Het is gebeurd! Wales, een onafhankelijke staat in de VN! Black Panther toont de Rode Draak in de kamer van de Verenigde Naties. Wales een vrije, onafhankelijke natie, geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Laat ons dit waar maken."

Intussen kijken de Schotten jaloers toe ...

Lees meer