Eerste dopingzondaar op de Olympische Winterspelen is ... een Russische curler

De Olympische Winterspelen hebben hun eerste dopinggeval. De Rus Alexander Krushnelnitsky, die vorige week nog een bronzen medaille veroverde, heeft positief getest. Dat het net een Rus was, die onder een neutrale vlag op de spelen in actie kwam, is niet eens het gekste nieuws. "Ik kan me echt niet inbeelden welk soort drug je zou kunnen gebruiken", zei een teamgenoot van Krushnelnitsky. De Rus won namelijk een medaille in ... curling.

Geen Russische vlag op de Olympische Spelen. Rusland wordt al een tijdje geweerd van verschillende grote sporttoernooien door hun door de overheid georganiseerd dopingapparaat. Om eerlijke atleten toch een kans op een Olympische medaille te geven, mocht wie kon bewijzen proper te zijn toch onder de neutrale vlag deelnemen aan de spelen. 168 Russen mochten zo toch hun kans wagen, waaronder Alexander Krushnelnitsky. En met succes, want de curler werd vorige week derde in het gemengde curlen, samen met zijn vrouw Anastasia Bryzgalova.

"Moeilijk te geloven"

Al zal hij niet lang meer kunnen genieten van zijn bronzen plak, want de Rus testte positief op de verboden substantie meldonium. Al roept die positieve plas wel een hele hoop vragen op. Zo werden alle Russische curlers nog getest voor ze op 22 januari naar Pyeongchang trokken en zou daar niets opmerkelijk gevonden zijn. "Alleen een gek zou een verboden substantie gebruiken net voor een competitie, net voor de Olympische Spelen. Het is een raar verhaal", stelt de voorzitter van de Russische curlingfederatie Dmitry Svishchev. "Het roept toch een hele hoop vragen op."

Ook z'n collega's geloven steevast in de onschuld van de bronzen medaillewinnaar. "We hopen natuurlijk allemaal dat het om een vergissing gaat. Bij ons is het niet sneller, hoger, sterker. Bij ons gaat het om accuraatheid", zegt collega-curler Viktoria Moiseeva. "Ik kan me niet inbeelden welk soort drug je zou kunnen gebruiken in curling ... Het is gewoon zo moeilijk te geloven."

Iets in drankje gedaan

Krushnelnitsky zelf vreest dat hij met kwaad opzet te maken heeft. Hij zou aan de Russische federatie hebben gezegd dat mogelijk een teamgenoot die niet geselecteerd was voor de Olympische Spelen het meldonium in zijn drankje zou hebben gedaan tijdens een training, voor ze afreisden naar Zuid-Korea.

Mocht ook het B-staal echter positief blijken, zullen Krushnelnitsky en zijn vrouw Bryzgalova hun bronzen medaille moeten afstaan aan Noorwegen. Al hopen ze daar bij het Noorse team niet op. "Ik hoop echt dat het niet waar is ... voor de sport", reageert de Noorse kapitein van het curlingteam Thomas Ulsrud. "Mocht het waar zijn, zou ik dat enorm erg vinden voor het Noorse team dat enorm hard heeft gewerkt voor die vierde plaats."

Meldonium

De substantie meldonium staat nog maar sinds 2016 op de verboden lijst, al is het geen onbekende drug. Zo testte Russische tennisster Maria Sharapova ook al positief op de drug. De voormalige nummer één van de wereld zat er zelfs een vijftien maanden durende schorsing voor uit.

Lees meer