Homofobe propagandavideo wil Russen naar stembus lokken, maar wie maakte hem?

Er gaat momenteel een propagandavideo viraal in Rusland, waarin Russen gewaarschuwd worden voor een homovriendelijke staat als ze niet gaan stemmen. Volgens de oppositie werd de video geproduceerd door het campagneteam van de huidige Russische president Vladimir Poetin.

De professionele acteurs die in de video spelen, zouden volgens de Britse krant The Guardian zelf niet weten wie hun opdrachtgevers zijn. Het verhaal van de kortfilm speelt zich af op 17 maart op de avond voor de Russische presidentsverkiezingen. Een man maakt zijn vrouw belachelijk omdat ze haar wekker zet om op tijd te gaan stemmen. “Alsof ze zonder jou niemand kunnen kiezen", snauwt hij.

De man valt in slaap en droomt hij dat een legercommandant hem wil rekruteren. “Ik ben 52 jaar", protesteert de echtgenoot. “Uitstekend”, antwoordt de commandant. “De leeftijd van de dienstplicht is verhoogd tot 60.”

“Homo in gastgezin”

Daarna gaat de echtgenoot naar de keuken. Daar zit een getatoeëerde homoseksuele man hem op te wachten met een nagelvijl. “Wie is dit?", vraagt ​​de echtgenoot aan zijn vrouw. “Ik ben een homo in een gastgezin", antwoordt de getatoeëerde man. De vrouw herinnert haar echtgenoot eraan dat Russische families verplicht zijn om homo's op te vangen die door hun partners gedumpt zijn.

De echtgenoot reageert geschokt en rent naar de wc. Daar weerklinkt een intercomstem: “Toilettijd is beperkt.”

"Voor het te laat is!"

Horrorfilm-gewijs wordt de echtgenoot wakker en ontdekt hij dat hij in bed ligt met een stereotiepe homoseksuele man. Daarna wordt hij écht wakker.

Opeens staat hij te popelen om te gaan stemmen en dringt hij er bij zijn vrouw op aan om mee te gaan naar het stembureau: "Voor het te laat is!"

Oppositie wijst naar Poetin

Volgens de oppositie werd het filmpje gemaakt in opdracht van het campagneteam van de huidige Russische president Vladimir Poetin. De door de regering gecontroleerde verkiezingscommissie ontkent iets met de video te maken te hebben.

Het Kremlin hoopt op een grote verkiezingsopkomst en een grote overwinning voor Poetin om zijn langdurige heerschappij te legitimeren. Oppositieboegbeeld Aleksej Navalny (Progress Party) heeft de Russen opgeroepen om de verkiezingen te boycotten en hij zegt dat ze gemanipuleerd zijn.

De grote rivalen van Poetin tijdens de verkiezingen zijn Pavel Grudinin, de leider van de communistische partij, en Ksenia Sobtsjak, een journaliste die strijdt voor holebirechten. Sobtsjak zegt dat de video aanzet tot haat tegen "leden van de belegerde holebigemeenschap in Rusland". Sobtsjak geeft toe dat er al eens gelachen mag worden, “maar holebi’s blootstellen aan een bedreiging in een homofoob land is geen grap”.

Lees meer