Als het van Berlusconi afhangt deporteert Italië straks 600.000 immigranten

'Een succesvol kandidaat vertelt nooit de waarheid, maar belooft alles aan iedereen’, is een stelling die recht uit de handleiding van de hedendaagse politicus lijkt te komen, ook al is ze ondertussen tweeduizend jaar oud. Ze werd geschreven door Quintus Cicero, de broer van Marcus Tullius Cicero, die we kennen als de bekendste Romeinse redenaar aller tijden. Ook nu is het opnieuw zo ver. Het is verkiezingstijd en dus vliegen in Italië de loze beloften in het rond.

Italië trekt op 4 maart naar de stembus. Indien de uiterst-rechtse Lega Nord aan de macht komt zal het asielrechtbanken verplichten om niet langer rekening te houden met de manier waarop een immigrant in Italië is geraakt bij de toekenning van asiel. Op die manier wil de partij in sneltempo 400.000 immigranten het land uitzetten.

Lega Nord wil 400.000 Nigerianen, Tunesiërs en Marokkanen wegsturen

Maar Lega Nord - een zusterpartij van het Vlaams Belang - wil nog veel verder gaan en belooft bij een verkiezingsoverwinning een programma op te starten waarbij 400.000 Nigerianen, Tunesiërs en Marokkanen terug naar hun land van herkomst zullen worden gestuurd.

Ook in Italië zijn deportaties een tijdrovend en bureaucratisch proces. Vorig jaar zette het land amper 6.500 mensen uit, 1.300 meer dan een jaar eerder. Maar Lega Nord wil het proces versnellen door de landen die de vluchtelingen opnieuw opnemen financieel te steunen en/of economisch af te straffen.

© EPA

De grote rechtse coalitie haalt 37,5% van de stemmen

Om te regeren heeft Lega Nord de steun nodig van Forza Italia, bij wie ex-premier Silvio Berlusconi aan een comeback bezig lijkt. Ook de uiterst-rechtse Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) moet dan mee in het bad worden getrokken. Deze coalitie van 3 partijen zou goed zijn voor 37,5% van de stemmen, ver van een absolute meerderheid dus.

Als Forza Italia de grootste partij wordt binnen zo'n coalitie zal Berlusconi de premier kunnen aanduiden. Hijzelf is onverkiesbaar. Als zijn partij aan de macht komt zal ze 600.000 illegale migranten naar huis sturen. In een recent televisie-interview noemde de ex-premier de immigranten dan ook 'een sociale bom die elk moment kan ontploffen'.

© EPA

Verkiezingspraat?

Volgens analisten gaat het om weinig meer dan ‘verkiezingspraat’ en zal het deporteren van honderdduizenden migranten wel degelijk op gerechtelijke en diplomatieke obstakels botsen.

"Massadeportatie is in de EU zeer controversieel", zegt Riccardo Fabiani, van de denktank Eurasia Group. Volgens hem zal een centrum-rechtse Italiaanse regering na de verkiezingen vooral druk zetten op landen als Oostenrijk en Frankrijk om meer vluchtelingen op te nemen. Doen die dat niet dan kan Italië er mee dreigen de grenzen te openen.