Als het van Berlusconi afhangt deporteert Italië straks 600.000 immigranten

'Een succesvol kandidaat vertelt nooit de waarheid, maar belooft alles aan iedereen’, is een stelling die recht uit de handleiding van de hedendaagse politicus lijkt te komen, ook al is ze ondertussen tweeduizend jaar oud. Ze werd geschreven door Quintus Cicero, de broer van Marcus Tullius Cicero, die we kennen als de bekendste Romeinse redenaar aller tijden. Ook nu is het opnieuw zo ver. Het is verkiezingstijd en dus vliegen in Italië de loze beloften in het rond.

Italië trekt op 4 maart naar de stembus. Indien de uiterst-rechtse Lega Nord aan de macht komt zal het asielrechtbanken verplichten om niet langer rekening te houden met de manier waarop een immigrant in Italië is geraakt bij de toekenning van asiel. Op die manier wil de partij in sneltempo 400.000 immigranten het land uitzetten.

De rechtse partijen in de laars zetten nu duidelijk in op de massale deportatie van immigranten. Ze willen een einde maken aan de rol van Italië als aankomstpunt voor de honderdduizenden migranten die vanuit Afrika de Middellandse Zee oversteken. Dat vluchtelingen hun leven riskeerden om Italië te bereiken wordt nu nog makkelijk als reden aanvaard om asiel te verlenen.

De centrumlinkse regering van premier Paolo Gentiloni heeft de voorbije weken al drastische stappen ondernomen om de immigratie vanuit Afrika terug te dringen. Daarbij zouden o.a. geheime afspraken zijn gemaakt met Libische stammen en milities. Mensenrechtenorganisaties steigeren.

© EPA

Lega Nord wil 400.000 Nigerianen, Tunesiërs en Marokkanen wegsturen

Maar Lega Nord - een zusterpartij van het Vlaams Belang - wil nog veel verder gaan en belooft bij een verkiezingsoverwinning een programma op te starten waarbij 400.000 Nigerianen, Tunesiërs en Marokkanen terug naar hun land van herkomst zullen worden gestuurd.

Analisten hebben hun twijfels bij zulke plannen die zullen moeten afrekenen met grote tegenkanting vanuit Brussel. En ook in Italië zijn deportaties een tijdrovend en bureaucratisch proces. Vorig jaar zette het land amper 6.500 mensen uit, 1.300 meer dan een jaar eerder. Maar Lega Nord wil het proces versnellen door de landen die de vluchtelingen opnieuw opnemen financieel te steunen en/of economisch af te straffen.

© EPA

De grote rechtse coalitie haalt 37,5% van de stemmen

Om te regeren heeft Lega Nord de steun nodig van Forza Italia, bij wie ex-premier Silvio Berlusconi aan een comeback bezig lijkt. Ook de uiterst-rechtse Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) moet dan mee in het bad worden getrokken. Deze coalitie van 3 partijen zou goed zijn voor 37,5% van de stemmen, ver van een absolute meerderheid dus.

Als Forza Italia de grootste partij wordt binnen zo'n coalitie zal Berlusconi de premier kunnen aanduiden. Hijzelf is onverkiesbaar. Over zijn agenda was hij duidelijk. Als zijn partij aan de macht komt zal ze 600.000 illegale migranten naar huis sturen. In een recent televisie-interview noemde de ex-premier de immigranten dan ook 'een sociale bom die elk moment kan ontploffen'.

Maar wint Lega Nord de meeste stemmen op rechts dan wordt voorzitter Matteo Salvini premier (foto boven). En ook zijn campagne-slogan ‘Italianen eerst’ laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

© EPA

Verkiezingspraat?

Volgens analisten gaat het om weinig meer dan ‘verkiezingspraat’ en zal het deporteren van honderdduizenden migranten wel degelijk op gerechtelijke en diplomatieke obstakels botsen.

"Massadeportatie is in de EU zeer controversieel", zegt Riccardo Fabiani, van de denktank Eurasia Group. Volgens hem zal een centrum-rechtse Italiaanse regering na de verkiezingen vooral druk zetten op landen als Oostenrijk en Frankrijk om meer vluchtelingen op te nemen. Doen die dat niet dan kan Italië er mee dreigen de grenzen te openen.

De larghe intese of monstercoalitie lijkt onafwendbaar

Maar dat het uiteindelijk zo’n vaart niet zal lopen lijkt voorlopig de meest plausibele voorspelling. Links, noch rechts halen in de peilingen een absolute meerderheid.

De anti-establishment Movimento 5 Stelle van Beppe Grillo (links op de foto boven naast zijn kandidaat-premier Luigi Di Maio) staat dan wel afgetekend aan de leiding in alle peilingen, ze heeft een coalitie met de traditionele partijen al uitgesloten.

Ook ex-premier Matteo Renzi’s Partito Democratico haalt amper 22% van de stemmen en is zonder hulp van Grillo kansloos.

Indien de peilingen correct zijn zal ook Italië zijn toevlucht moeten zoeken in een larghe intese — een monstercoalitie. Maar in een verhitte campagne hebben alle partijen dat al bij voorbaat uitgesloten.