Moet je je tandenborstel nat maken voor of nadat je er tandpasta opdoet ... of gebruik je beter geen water?

Op Twitter is een gigantische discussie ontstaan over hoe je het best je tanden poetst. De commotie begon met de vraag of je je tandenborstel nat maakt voor of nadat je er tandpasta opdoet en al snel bleken er ook nog andere meningen te zijn. Maar wat is nu eigenlijk het beste?

We poetsen onze tanden (hopelijk) minstens éénmaal per dag en staan daarbij niet echt stil bij hoe we dat precies doen. Een vraag op Twitter maakte echter duidelijk dat er heel wat technieken zijn ... en iedereen lijkt ervan overtuigd dat zijn methode de beste is.

De discussie begon met de vraag van @envyteeee, die haar account later privé maakte. Ze vroeg zich af of mensen eerst hun tandenborstel nat maken of eerst tandpasta erop doen. Al snel kwamen heel wat reacties en daarbij ook heel wat meningen.

Voor, na ... of helemaal geen water?

De discussie over hoe je tanden te poetsen bleek dus meer dan twee kampen te hebben. Sommigen lieten weten hun tandenborstel nat te maken voor- en nadat ze er tandpasta op doen. Anderen gebruiken dat weer helemaal geen water.

Zoals altijd het geval is op Twitter, is ook nu iedereen rotsvast overtuigd van zijn gelijk. Het nat maken van je tandenborstel zou de haartjes van je tandenborstel zachter maken, al is dat volgens sommigen juist slecht. Anderen halen dan weer de smaak aan die aangenamer wordt met een beetje water.

Ook tandartsen zijn verdeeld

Om de discussie te beslechten, werden er al snel tandartsen bijgeroepen. Maar ook die blijken het niet helemaal eens te zijn met elkaar.

"Mij kan het niet schelen, er is geen bewijs dat het ene beter is dan het andere", zegt een tandarts aan Metro.co.uk. Zijn collega raadt daarentegen af om water te gebruiken omdat het ervoor zou zorgen dat tandpasta minder effect zou hebben.

"Denk aan je kookplaat"

Dirk Van Dyck, professor Fysica van de Universiteit Antwerpen, volgt die laatste mening. "Alles wat voor de kookplaat geldt, geldt ook voor de tanden", zegt hij bij Radio 1. "Wat doe je als er kleverig vuil op je kookplaat ligt? Je gebruikt daarvoor een schuurmiddel. Hetzelfde geldt voor aangekoekt vuil. In dit geval kan je dus ook gewoon enkel een schuurmiddel, of in dit geval tandpasta, gebruiken. In tandpasta zit immers voldoende vocht, net zoals in veel schuurmiddelen."

De Britse krant The Daily Mail vond dan weer een dokter die juist wel voorstander is van het nat maken van je tandenborstel. "Zo wordt je tandenborstel zachter en schuurt hij minder hard tegen te tanden en tandvlees", klinkt het daar.

Tandartsen geven drie tips

Het mag duidelijk zijn: over hoe je best je tanden poetst, zijn er heel wat meningen. Maar alle kenners zijn het wel over drie dingen eens.

Je poetst je tanden best twee keer per dag en gebruikt daarvoor altijd een hoeveelheid tandpasta ter grote van een erwtje. Daarna spoel je even je mond, maar mag je niet alle tandpasta wegdoen omdat die ook na het poetsen voor bescherming zorgt.

Lees meer