Noord-Korea cancelde meeting met Amerikaans vice-president Mike Pence op het laatste nippertje

Er stond tijdens de Olympische Winterspelen een historische meeting gepland tussen Noord-Korea en de VS, maar het land van leider Kim Jong-un trok zich op het laatste moment terug. Dat heeft het Witte Huis nu bekendgemaakt. Zware uitspraken van Pence leidden ertoe dat de Noord-Koreanen geen zin meer hadden om samen te zitten.

"Noord-Korea heeft een meeting voor onze neus gehouden in de hoop dat de vice-president zijn uitspraken wat zou temperen", stelt Nick Ayers, de chief of staff van Amerikaanse vice-president Mike Pence. Pence hield zich echter niet in. Hij veroordeelde de schending van de mensenrechten in Noord-Korea en kondigde "de zwaarste economische sancties ooit" aan. Pence hekelde ook de manier waarop het regime van de Olympische Winterspelen gebruikmaakte om hun imago op te poetsen. Dat viel bij Kim Jong-un en de zijnen uiteraard niet in goede aarden, waarop ze prompt de geplande meeting cancelden.

Historisch

De meeting tussen de twee staten zou een historische aangelegenheid geweest zijn. Het zou het eerste face-to-face gesprek geweest zijn tussen vooraanstaanden uit de Trump- en Kim Jong-un-administraties. Maar het heeft dus niet mogen zijn. Noord-Korea was niet opgezet met de uitspraken van Pence tijdens de Olympische Spelen en cancelde zo, op het laatste moment, de meeting.

"Deze administratie zal Kim's verlangen om hun moorddadige regime proper te wassen met wat leuke fotomomentjes op de Olympische Spelen blijven tegenwerken", reageerde Ayers. "Misschien is het daarom dat ze de meeting hebben gecanceld, of misschien waren ze gewoon nooit oprecht geïnteresseerd."

"We betreuren dat ze deze opportuniteit niet benutten", stelde Heather Nauert, woordvoerster van het departement Buitenlandse Zaken. "Maar wij zullen ons ook niet verontschuldigen voor onze Amerikaanse waarden, omdat we de aandacht leggen op schendingen van de mensenrechten." Of een eventueel gesprek veel zoden aan de dijk zou gebracht hebben, is nog maar de vraag. Geen van beide landen lijkt een stap terug te willen nemen. Maar toch zou een meeting veel symbolische waarde hebben gehad.

Zus

Pence zou zo hebben samengezeten met, onder andere, de jongere zus van leider Kim Jong-un Kim Yo-jong en Kim Yong-nam, die in titel staatshoofd is van Noord-Korea door zijn functie als voorzitter van het parlement. Pence en Kim Yo-jong zaten eerder, tijdens de openingsceremonie, al op amper een paar meter van elkaar, maar gepraat hebben ze evenwel niet. "Ik heb ze niet ontwijkt, maar ik heb ze wel genegeerd", zei Pence daar eerder al van. "Ik denk niet dat het juist zou geweest zijn van de Verenigde Staten om haar aandacht te geven op dat moment."

Lees meer