Tilburgse partij zet 14-jarige op de lijst, maar wist je dat ook dieren burgemeester kunnen worden?

Vanaf wanneer kan je je verkiesbaar stellen? In Nederland is er geen ondergrens en dat wil zeggen dat jongeren met politieke ambitie toch al eens kunnen proeven van een campagne. In Tilburg, de vijfde grootste stad van Nederland, staat de 14-jarige Isis op de lijst. Zetelen zal ze niet, maar interesse heeft ze wel. 

Isis uit Tilburg is veertien en het jongste kandidaat-raadslid van Nederland. Voor de regionale verkiezingen komt zij op bij de politieke partij Voor Tilburg. Isis zal niet in de gemeenteraad terechtkomen, maar een streepje politieke ambitie bij een veertienjarige kan je moeilijk ontmoedigen. "Sinds afgelopen zomer raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de politiek. Ik zag soms dingen op televisie waarvan ik dacht: hoe kunnen ze dit nu zo doen? Vanaf dat moment leek het me leuk om later de politiek in te gaan", zegt ze aan RTL Nieuws.

Planeet redden

Daarmee is Isis waarschijnlijk niet de enige die uit idealistische overwegingen in de politiek terechtkomt, een schoolbezoekje bracht haar bij Voor Tilburg. Linda Oerlemans, van de partij, vroeg Isis vervolgens of ze op de kandidatenlijst wilde staan. Aangezien Isis zich graag wil inzetten voor het milieu, voelde ze zich bij Voor Tilburg helemaal thuis. "Als we zo doorgaan kunnen we niet meer op deze planeet leven en dat zou ik heel erg vinden." Uit een kindermond komt de waarheid, toch?

Maar Isis is niet alleen milieubewust: ze wil ook meer gelijkheid en denkt natuurlijk veel aan de jeugd. Sport is er genoeg in Tilburg, maar fotografie en andere kunstvormen, daar kan je als jonge Tilburgse weinig mee doen. Daar wil Isis verandering in brengen.

Achttien of ouder

Isis kan niet écht in de gemeenteraad gaan zetelen, op de lijst staan kan wel. "Zetelen kan helaas pas als ik 18 ben. Maar zoals ik het nu voel, wil ik dat over vier jaar zeker", laat ze weten. Dat ze geen ervaring heeft op haar achttiende, zal je de jonge politica alvast niet kunnen verwijten.

In België zou Isis wel degelijk nog even moeten wachten: om verkiesbaar te zijn op een lijst, moet je ook kunnen zetelen. 't Is te zeggen: je moet wel degelijk achttien zijn op het moment van de verkiezingen om op de lijst te mogen staan. Ook bepaalde beroepsgroepen moeten eerst hun ontslag indienen voor ze op een lijst mogen staan.

Een kat en een geit

Maar het kan nog zotter: in de Verenigde Staten zijn zowel een kat als een geit erin geslaagd om burgemeester te worden van een dorp. In 1997, in Alaska werd iedereens favoriete kat, Stubbs, burgemeester van Talkneeta. Het dorp met 900 inwoners vond de menselijke kandidaat maar niets en verkoos dan maar de kat als burgemeester. Dat liep zeker vijftien jaar goed, voor wie het zich afvroeg.

Henry Clay III is dan weer een geit die de macht greep in Lajitas, Texas. Diens geitengrootvader werd in 1985 al tot burgemeester verkozen en is ook meteen de enige lokale toeristische attractie. Henry Clay III woont in een tankstation, zijn voornaamste beleidsdaad is het drinken van bier. Nu is Lajitas wel zo goed als een spookstadje, om nu te zeggen dat er een meerderheid van de mensen achter hun burgemeester staat, is dus wat vergezocht.

Lees meer