Schoonzoon en topadviseur van Trump verliest toegang tot uiterst geheime informatie

Jared Kushner, de schoonzoon en topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft vanaf nu niet langer toegang tot extreem geheime informatie en dossiers van het Witte Huis. Kushner had slechts een tijdelijk inzagerecht gekregen, omdat hij zakelijke en persoonlijke relaties heeft in Mexico, China, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Witte Huis wil nu een striktere regelgeving invoeren rond geheime informatie.

Jared Kushner, de echtgenoot van Ivanka Trump, is één van de belangrijkste adviseurs van president Trump. De ideale schoonzoon had tot nu toe het voorrecht op allerlei supervertrouwelijke informatie van het Witte Huis, waaronder de Daily Brief aan de president.

Dat is de dagelijkse, geheime briefing aan Trump van de inlichtingendiensten. Het ging om informatie van het geheime ‘SCI’-level. Dat melden de nieuwssite Politico en de Britse openbare omroep BBC. Ook persbureau Reuters bevestigt het nieuws.

Niet de enige

Kushner is niet de enige Witte Huis-medewerker, die plots tot minder informatie toegang krijgen. Ook andere staffunctionarissen, die voorheen toegang hadden tot informatie van het ‘SCI’-level, werden gedegradeerd. Politico vermeldt het zo: “Gevoelige informatie vanuit de inlichtingendiensten blijft voortaan voor hen afgeschermd.”

De beslissing komt van Witte Huis-stafchef John Kelly. Zo was het inzagerecht van Kushner maar tijdelijk in afwachting van een volledige doorlichting van Kushner door de FBI. Er zou gevreesd worden dat Kushner, die als zakenman overal vrienden zitten heeft, vooral gemanipuleerd zou worden vanuit Mexico, China, de Verenigde Arabische Emiraten en Israël.

Bovendien liep de doorlichting van Kushner niet van een leien dakje. Zo moest hij een nieuwe aanvraag indienen omdat hij aanvankelijk een aantal gegevens weggelaten had over zijn contacten in het buitenland en over zijn zaken als makelaar. Volgens de BBC meldde de top van het National Background Investigations Bureau vorig jaar aan het Amerikaanse Congres nog nooit zoveel fouten gezien te hebben in een aanvraag.

Vertrouwen niet geschonden

Trump kan die beslissing van Kelly in principe terugtrekken, maar vorige week liet hij op een persconferentie weten dat hij zich niet zou moeien: “Ik laat generaal Kelly de beslissing nemen", zei de president toen. "Ik ben er echt zeker van dat hij de juiste beslissing zal nemen.”

Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders benadrukt dat het vertrouwen in de topadviseur van de president niet geschonden is: “Jared doet zijn werk goed. Hij is een gewaardeerd lid van ons team en hij zal zijn belangrijke werk voortzetten, net zoals hij dat al doet sinds het absolute begin.”

Lees meer